Volkswagen kupio baterije za 50 miliona svojih automobila

Volkswagen kupio baterije za 50 miliona svojih automobila

Na vrata kuca era električnih automobila, a Volkswagen u nju ulazi ozbiljno jer je kupio baterije za čak 50 miliona vozila.

Naredna 2019. godina bit će prekretnica za Volkswagen, godina u kojoj će predstaviti novi električni model iz I.D. porodice. Volkswagen I.D. hatchback bit će prvi model njemačkog proizvođača koji će koristiti MEB platformu koja se posebno razvija isključivo za električne automobile.

U narednom periodu Volkswagen će širiti svoju I.D. električnu porodicu pa je osigurao i više nego dovoljan broj baterija. Volkswagen kupio čak 50 miliona baterija za buduća električna vozila, što je potvrdio i predsjednik uprave Volkswagen Grupe Herbert Diess.

Volkswagen se snažno okrenuo razvoju električnih automobila u čemu želi biti svjetski lider. Budućnost je u struji bez obzira na sve poteškoće sa kojim se danas susreću vlasnici električnih automobila. Razvijene države već pomažu elektrifikaciju voznih parkova svojih stanovnika, raznim subvencijama pri kupovini i izgradnjom infrastrukture koja je potreba za punjenje električnih automobila.

Volkswagen želi nadmašiti današnjeg lidera Teslu, a to potvrđuje i Herbert Diess. U prvom redu Volkswagen želi ovladati savremenom tehnologijom, te ponudi performanse i autonomiju ravne ili bolje od Teslinih modela. Također, jednako važna je i cijena, koja bi trebala biti manja od Teslinih modela.

Herbert Diess najavljuje da će prosječan električni Volkswagen automobil koštati oko 20.000 eura što je cijena jednog prosječnog dizel Golfa.

 

Kategorije: Noviteti