Hyundai I30 – Opasan sigurnosni propust na servo upravljaču

Hyundai-i30-loss swe

Hyundai I30 – Opasan sigurnosni propust na servo upravljaču

Švedski auto magazin TeknikensVarld redovno provodi poligonske testove automobila, a jedan od posljednjih automobila koji je bio na testu je Hyundai i30 sa 1.6 CRDi motorom i automatskim mjenjačem. Također, testni Hyundai i30 1.6 CRDi bio je postavljen na opcione 17 inčne točkove sa Hankook Ventus Prime 2 ljetnim gumama u veličini 225/45 R17.

Na ‘srkaćenoj’ izvedbi testa izbjegavanje prepreke Hyundai I30 i nije se pokazao u najboljem svjetlu ili bolje rečeno testnim vozačima pružio je dramatične situacije. Naime, testni vozači TeknikensVarlda otkrili su niz čudnih ponašanja u kod testiranih automobila, ali ništa nije bilo tako iznenađujuće loše kao Hyundai i30 1.6 CRDi sa automatskim mjenjačem.

Problem je u upravljačkom sistemu, tačnije, tokom testa izbjegavanja prepreke upravljač je jednostavno ‘umro’ u srednjem sektoru testa, u momentu kada je upravljač najvažniji. Prema riječima testnog vozača, u ovoj situaciji za volanom navedenog Hyundai I30 modela iskustvo je bilo veoma zastrašujuće. U ovoj situaciji servo motor upravljačkog sistema jednostavno se isključio, kada najviše treba, usred manevara.

Hyundai-i30-loss

Za bolje razumjevanje ove situacije testni vozači TeknikensVarld savjetuju da pokušajte kontrolisati svoj ​​novi automobil sa ugašenim motorom, kako bi dobili realnu sliku koliko je teško upravljati automobilom bez servo motora upravljačkog sistema. Prema riječima test vozača TeknikensVarld magazina, Hyundai I30 1.6 CRDi sa automatskim mjenjačem je jedan od najgorih automobila koje su ikada isprobali na tetnom poligonu.

Ipak, sedam dana poslije napravili su novi test, ali sa drugim automobilom. Ovog puta isprobali su Hyundai i30 1.6 CRDi hatchback sa ručnim mjenjačem. Automobil je bio postavljen Hankook Ventus Prime 2 gume u veličini 205/55 R16 i na svu sreću Hyundaia, servo upravljač je radio bez problema.

O kakvom se problemu radi, da li serijskom ili sporadičnom, to ostaje na Hyundaiju da ispita, ali bez sumnje radi se o velikom sigurnosnom propustu!

Kompletan TeknikensVarld test možete pročitati OVDJE.

Kategorije: Auto test