Euro NCAP

Audi A3, EuroNCAP, 2012

Euro NCAP objavio nove rezultate crash-testova

Na novom Euro NCAP crash-testu 9 od 10 testiranih automobila dobilo najvišu ocjenu od pet zvjezdica na Euro NCAP crash testu. Vođeni odličnim rezultatima većine proizvođača automobila, organizacija Euro NCAP najavila je da će od naredne godine pooštriti kriteriji na testovima.

Dobitnici maksimalnih pet zvezdica na ovo testu su Audi A6, BMW X3, Chevrolet Aveo, Chevroet Orlando, Citroen DS5, Hyundai i40, Opel Ampera, Volkswagen Golf kabriolet i Volkswagen Jetta.

Kia Picanto je jedini od testiranih automobila koji nije osvojio najvišu ocjenu, a kao glavni krivac za to je nedostatak ESP-a u standardnoj opremi. To će se promjeniti, jer od sljedeće godine prema pravilima EU, ESP postaje obavezan za sve nove automobile, bez obzira na klasu i veličinu.

Većina novih modela posvetila je dosta pažnje bezbjednosti svojih putnika, ali Euro NCAP je utvrdio da gotovo nema nikakvog napretka kada je u pitanju zaštita pješaka. Najbolji primjeri za to su Audi A6, Opel Ampera i Citroen DS5, koji su jedva zadovoljili kriterijume za zaštitu pješaka, koji su neophdni za dobijanje pet zvjezdica na testu.

Euro NCAP je naveo Ford Focus kao najbolji primjer automobila koji ima odlične standarde zaštite pješaka.

Kategorije: Testovi