ADAC test ljetnih guma 2011.

ADAC test ljetnih guma 2011.

Njemački autoklub ADAC, kao i svake godine proveo je opsežno testiranje ljetnih guma u dvije najzastupljenije dimenzije, 175/65 R14 T  i  195/65 R15 V.

Kako ADAC ocjenjuje? ADAC ima tipični njemački sistem ocjenjivanja, a to znači niža ocjena to je guma bolja i obratno. To znači guma s ukupnom ocjenom 2.2 je bolja od gume s ukupnom ocjenom 5.8. ADAC vrši testiranja guma na mokroj i suhoj podlozi. Na temelju toga guma dobiva i konačnu ocjenu, a u konačnu ocjenu uključena je visina buke, nosivost i potrošnja goriva. Bitno je naglasiti da svaki od ovih parametara ne utieče istom mjerom na ukupnu ocjenu. Tako naprimjer ponašanje gume po mokrom utieče 40%, dok razina buke utječe 10% na ukupnu ocjenu ADAC-a. Prema tome ovaj ukupni poredak ne trebamo uzeti kao referentni poredak.

Link: Test u dimenziji 175/65 R14 T

U ovoj dimenziji borilo se 17 proizvođača ljetnih guma, ADAC ih je podvrgnuo opširnom i vrlo zahtjevnom ispitivanju. Većina testiranih dostupna je na našem tržištu. Najvišu ocjenu koja je po ADACu”preporučljivo” osvojila je guma Continental ContiPremium Contact 2, što znači da ni jedna guma nije osvojila najvišu ocjenu “vrlo preporučljivo”. U kategoriju preporučljivih guma ušle su: Uniroyal RainExpert, Michelin Energy Saver, Hankook Optimo K715 te Semperit Comfort-Life 2. Samo jedna guma Dayton D110 je dobila ocjenu “ne propručljivo”.

Link: Test u dimenziji 195/65 R15 V

195/65 R15 je zasigurno jedna od naj češćih dimenzija na automobilima pa je tako ADAC testirao 16 guma različitih proizvođača. U testu su korišteni isti kriteriji kao u i za prethodnu dimenziju. U ovoj dimenziji većina ispitanih guma ima vrlo dobro ponašanje na suhoj cesti, dok na mokroj podlozi dolazi do velikih razlika u ocjenama. Čak sedam guma je dobilo ocjenu “preporučljivo” ali ni jedna guma nije dobila ocjenu “vrlo preporučljivo”. Jedna guma nije dobila prolaznu ocjenu i to od kineskog proizvođača Chengshan (model CSR66).

Kategorije: Gume