Novi Polo i T-Roc dobili su maksimalnih pet zvjezdicana Euro NCAP crash testovima

Novi Polo i T-Roc dobili su maksimalnih pet zvjezdicana Euro NCAP crash testovima

U svim važnim područjima testiranja – “Odrasli putnici”, “Zaštita djece”, “Pješaci” i “Sistemi pomoći” – dva najnovija modela marke Volkswagen ostvaruju vrlo dobre vrijednosti.

Dr. Frank Welsch, član uprave marke Volkswagen zadužen za poslovno područje razvoja: “Volkswagen već desetljećima demokratizira sigurnost. Iznimna ocjena modela Polo i T-Roc na Euro NCAP testovima još jednom jasno pokazuje da maksimalni nivo sigurnosti također omogućujemo vozačima malih i kompaktnih modela.”

Modeli Polo i T-Roc opremljeni su već u sklopu svoje osnovne opreme šestorim zračnim jastucima, ESC sistemom uključujući pomoć kontraupravljanja, multikolizijskom kočnicom te sistemom nadzora okoline “Front Assist” sa City funkcijom kočenja u nuždi i sistemom prepoznavanja pješaka. T-Roc u sklopu svoje serijske opreme nudi pomoć zadržavanja vozila u voznoj traci “Lane Assist”.

Polo na Euro NCAP testu

Novi je Polo testiran na Euro NCAP testovima (“European New Car Assessment Programme”) u klasi “Gradskih automobila”. U okviru svojih testova Euro NCAP provjerava između ostalog kojim su opterećenjima izloženi “Odrasli putnici” u različitim scenarijima sudara. Polo ovdje ostvaruje vrlo dobru vrijednost u svojoj klasi od 96 posto (maksimalni rezultat iznosi 100 posto).

Kod bočnog sudara koji je zahtjevan za konstrukciju vozila – ovdje je deformacijska zona naravno manja nego u području prednjeg i stražnjeg dijela vozila – Polo također dobiva uvjerljivu ocjenu: kako kod bočnog sudara s preprekom tako i kod bočnog udara u stub “zaštita svih kritičnih dijelova tijela je dobra; a Polo je pritom ostvario maksimalni broj bodova”, glasi komentar Euro NCAP-a.

U području testiranja “Zaštite djece” Euro NCAP ocjenjuje Polo sa 85% – novom najboljom ocjenom u segmentu. U svojem konkurencijskom okruženju novi kompaktni model oduševljava uzornim vrijednostima i u području “Zaštite pješaka” (76 posto) te “Sistema pomoći” (59 posto).

T-Roc na Euro NCAP testovima

Najbolje vrijednosti istovremeno je ostvario prvi kompaktni SUV marke Volkswagen: novi T-Roc. On je nastupio u segmentu “Kompaktnih SUV vozila” – klasi u kojoj su uvršteni i znatno veći SUV modeli. Rezultati modela T-Roc impresioniraju bez izuzetka. Primjer iz kategorije “Odraslih putnika”: ovdje je SUV ocijenjen sa 96%.

Vrlo dobar prolaz T-Roc je zabilježio sa rezultatom od 87 posto u kategoriji “Zaštite djece”. Ovdje se testovi provode pomoću lutaka za testiranje na dječjim sjedalicama. Primjer za tzv. offset sudar (djelimični frontalni sudar) i bočni sudar: “Na testu koji je uključivao frontalni offset sudar zaštita svih kritičnih dijelova tijela obiju lutaka za testiranje u dječjoj veličini pokazala se dobrom. Na sličan se način dobrom pokazala i zaštita svih kritičnih dijelova tijela lutaka za testiranje tijekom testiranja bočnog sudara”, komentira Euro NCAP.

Fleksibilni elementi u prednjem dijelu vozila i serijski sistem prepoznavanja pješaka, a pored toga rezultiraju vrijednošću od 79% u području “Zaštite pješaka” koja je impresivna u konkurencijskom okruženju. Sa ocjenom od 71%novi je T-Roc dobio najbolje vrijednosti i u području testiranja “Sistema pomoći”.

“The European New Car Assessment Programme”: Euro NCAP je međunarodno, neovisno udruženje vlada i nedržavnih organizacija. Glavno sjedište Euro NCAP-a nalazi se u blizini Bruxellesa (Belgija). Zadatak Euro NCAPa pravovremeno je pružanje informacija o sigurnosti najpopularnijih vozila koja se prodaju u Evropi kupcima automobila.

Kategorije: Testovi, Vijesti