Novi Toyota Corolla i RAV4 osvojili 5 zvjezdica na ispitivanju sigurnosti Euro NCAP

Novi Toyota Corolla i RAV4 osvojili 5 zvjezdica na ispitivanju sigurnosti Euro NCAP

Predstavljeni ranije ove godine, Toyota Corolla i RAV4 2019., ostvarili su najbolji mogući rezultat osvojivši maksimalnih 5 zvjezdica kao ocjenu sigurnosti vozila po najnovijem i strožijem ispitivanju Euro NCAP za 2019. godinu.

I Corolla i RAV4 su postigli odlične rezultate u sve četiri kategorije koje Euro NCAP ocjenjuje – sigurnosti putnika, djece, nezaštićenih sudionika u saobraćaju i ocjeni pomoćnih sigurnosnih sistema.

Uspjeh Toyotinih vozila Corolla i RAV4 na ispitivanju sigurnosti je odraz temeljne čvrstoće njihovih platformi i karoserija koje proizlaze iz Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture –TNGA), koja dobro koristi strateška ojačanja i upotrebu čelika visoke čvrstoće za upijanje i usmjeravanje sile sudara od putničke kabine. 

Kao dio Toyotine posvećenosti širenju napredne sigurnosne opreme, nova, druga generacija sistema Toyota Safety Sense se sada standardno ugrađuje u sve izvedbe Corolle i RAV4. Ovaj sigurnosni paket uključuje predsudarnu zaštitu (Pre-Collision System – PCS) s prepoznavanjem pješaka i biciklista, prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC), upozorenje za nenamjerno prestrojavanje (Lane Departure Alert – LDA) sa zakretanjem volana, automatska duga svjetla (Automatic High Beam – AHB) i čitanje saobraćajnih znakova (Road Sign Assist – RSA).

Sistem predsudarne zaštite u Corolli i RAV4 je osvojio maksimalni broj bodova na ispitivanju pri malim, gradskim brzinama jer je sudar izbjegnut pri svim brzinama ispitivanja. Isto tako, pri brzinama na autocesti, Toyota Safety Sense je pokazao odlična svojstva. Prilikom približavanja sporijem automobilu, sudar je izbjegnut pri svim brzinama ispitivanja. Prilikom približavanja automobilu u mirovanju ili automobilu koji usporava, sudar je izbjegnut u većini slučajeva, a umanjen u ostalima.

Funkcija prepoznavanja pješaka i biciklista ovog sistemaa je isto tako pokazala odlične rezultate jer su sudari s pješacima i biciklistima izbjegnuti u svim uslovima ispitivanja, danju i noću.

Ovo dostignuće je jasan pokazatelj Toyotine posvećenosti sigurnosti automobila. Toyota stavlja sigurnost u središte svojih stremljenja ka stvaranju sve boljih automobila, osiguravajući da prednosti naprednih tehnologija nisu ograničene na modele visoke klase i visoke specifikacije, nego da budu dostupne u svim automobilima već na osnovnim nivoima opreme.

Kategorije: Testovi, Vijesti