ALPINA EDITION 50 – Specijalna serija za obilježavanje jubileja

BMW ALPINA EDITION 50

ALPINA EDITION 50 – Specijalna serija za obilježavanje jubileja

Prije 50 godina u mjestu Kaufbeuren, Burkard Bovensiepen osnovao je kompaniju ALPINA Burkard Bovensiepen KG, a dvije godine kasnije nastao je prepoznatljiv logo sa dvostrukim karburatorom i radilicom, ponosni simbol posvećenosti superiornom inženjeringu.

Iako je kompanija danas uglavnom fokusirana na cestovne autmobile, njen uspjeh obilježili su sportski uspjesi koje su ostvarivali vozači Derek Bell, James Hunt, Jacky Ickx, Niki Lauda, Brian Muir i Hans Stuck. Tokom vremena ostvarena je saradnja sa BMW-om, što je podrazumijevalo razvoj i tvorničku podršku u svakom smislu. Istovremeno povećavala se i proizvodnja, koja je prošle godine (2014.) dosegla 1.700 primjeraka, što je rekordna godina za ovu kompaniju.

BMW ALPINA EDITION 50

„ALPINA proizvodi vozila suptilnog stila i visokih performansi u skladu sa zahtjevima svakog kupca, te dugoročno nudi komfor i trajnost potrebne za svakodnevnu upotrebu, komentariše čelnik kompanije Andreas Bovensiepen (sin osnivača Burkarda Bovensiepena), te dodaje: „Imamo jedinstvenu filozofiju koju namjeravamo zadržati i u narednih 50 godina“.

U cilju obilježavanja jubileja ALPINA planira proizvodnju limitirane serije od 50 vozila superiornih performansi, vrhunskog kvaliteta i luksuza kojeg osigurava ručna izrada, te teško dostižne trajnosti.

BMW ALPINA EDITION 50

Kao osnova, služi provjereni 4.4-litreni V8 B5 Bi-Turbo motor, oplemenjen specifičnim turbo kompresorima smještenim između redova cilindara, koji rade u paraleli, a postižu pritisak od 1,2 bara. Posebna pažnja posvećena je optimizaciji protoka skraćivanjem zračnih vodova te kombinacijom zračnih i „vodenih“ intercoolera, čime se postiže termička stabilnost sabijenog zraka. Na taj način povećavaju se i snaga i okretni momenat motora za 60 KS i 70 Nm, pa je krajnji rezultat 600 KS i 700 Nm okretnog momenta.

BMW ALPINA B5 BITURBO EDITION 04

Naravno, to nije sve: poboljšana je aerodinamika, kreirane su specijalne felge prečnika 20 inča, umjesto standardnog postavljen je Akrapovič ispušni sistem, kao i limited-slip diferencijal. Ovim zahvatima, također se poboljšavaju performanse, a kao ilustraciju, pomenimo samo da je izmjenom felgi masa smanjena za 15,6 kg.

BMW ALPINA EDITION 50

Svi ovi „zahvati“ smišljeni su sa ciljem postizanja ubrzanja od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde i maksimalne brzine od 327 km/h. Kao što se očekuje, unutrašnjost donosi luksuz, kvalitet i vrhunska materijale, te specifičan „1965 – 2015“ logo koji podsjeća na jubilej.

Kategorije: Tuning