Shockwave Jet Truck slavi 30 godina – Najbrži kamion na svijetu!

Shockwave Jet Truck 01

Shockwave Jet Truck slavi 30 godina – Najbrži kamion na svijetu!

Shockwave Jet Truck je sa maksimalnih 605 km/h najbrži kamion, a unatoč masi od 4 tone, 402 metra pređe za 6,63 sekundi.

Shockwave Jet Truck 02

Naime, Les Shockley je davne 1984. godine došao na ideju da na Peterbilt tegljač ugradi mlazni motor. Ideja je realizirana ugradnjom tri avionska motora, a tokom godina kamion je usavršavan i modificiran, te je bio rado viđen gost na aeromitinzima i sličnim manifestacijama jer je za njegovu vožnju potrebna dovoljno duga pista.

Shockwave Jet Truck 03

Posadu kamiona čine Les Schockley, njegov sin Neal i Chris Darnell, dok ‘pogonski sklop’ čine tri motora Pratt & Whitney J34-48, svaki sa po 12.000 KS (u forsažu), što je ukupno 36.000 KS. Također, potrebno je pomenuti da motori imaju i afterburnere, sa kojima se snaga gotovo udvostručuje.

Shockwave Jet Truck 04

Na samom tegljaču primijetne su mnogobrojne modifikacije, jer je dinamika vožnje potiskom pokretanog vozila potpuno drugačija od one koju imaju vozila sa pogonom na točkove. Posebno se ističe veliko krilo, čija je osnovna funkcija da vozilo pri maksimalnoj brzini zadrže na točkovima, kao i ‘dimnjaci’ iz kojih izbija plamen, a koji su tu tek radi spektakularnosti.

Shockwave Jet Truck 05

Kako bi se nakon ubrzanja od 6G osiguralo i zaustavljanje, kočioni sistem ‘obogaćen’ je i padobranima, koji pri punoj brzini osiguravaju kočenje od -9G.

Shockwave Jet Truck 06

Kategorije: Tuning