Fiesta najprodavaniji mali automobil

Fiesta najprodavaniji mali automobil

Frozen_White_Fiesta

Kupci su novu Ford Fiestu kupovali u prosjeku svake dvije munute u prošloj godini, čime je Fiesta postala najprodavaniji mali automobil u Evropi. Te podatke objavila je kompanija JATO Dynamics koja se bavi prikupljanjem i obradom podataka o automobilskoj industriji.

Ford je u prošloj godini prodao 953,174 vozila na 30 evropskih tržišta koja nadzire JATO, uključujući 306,405 prodatih Fiesti. Ford je nedavno objavio da je tokom 2012. godine na 51 evropskom tržištu na kojima ovaj proizvođač automobile djeluje, prodato ukupno 1.4 milliona Fordovih vozila.

Fiesta je ujedno u prvih devet mjeseci 2012. godine bila najprodavaniji automobil B-segmenta u svijetu i to sa više od 560,000 prodatih jedinica u cijelome svijetu.

“Fiesta je imala sjajnu 2012. godinu u Evropi a i u svijetu”, rekao je Roelant de Waard, potpredsjednik Ford of Europe za Marketing, Prodaju i Servis. “Ovaj je legendarni

automobil postao definicijom onoga šta kupci žele od malog automobila – stil, kvalitet, učinkovitost i izvrsnu tehnologiju.”

Ford je prodao više od 15 miliona Fiesti širom svijeta otkako je započela proizvodnja ovog vozila 1976. godine. Fiesta je naprodavaniji mali automobil u Evropi već tri puta u posljednjih četiri godine. Tokom tog perioda, više od 1,7 miliona je prodato u Evropi, a 2,1 miliona u svijetu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo najuspješnije evropsko tržište za Fiestu u 2012. godini, sa 109,250 registrovanih vozila. Najpopularnija boja među kupcima Fieste u čitavoj Evropi je Frozen White (ledeno bijela).

Ford trenutno u Evropi predstavlja novu Fiestu sa redizajniranom vanjštinom i unutrašnjosti i 1.0 litarskim EcoBoost benzinskim motorom – Međunarodnim motorom 2012. godine.

Nova Fiesta nudi i MyKey, ekskluzivnu Fordovi tehnologiju koja roditeljima omogućuje da ohrabre sigurnu vožnju te da ograniče tinejdžerima izlaganje riziku za upravljačem.

Ford je novu Fiestu opremio i sistemom Ford SYNC, ugrađenim sistemom za povezivanje koji se aktivira putem glasa te sistemom SYNC Emergency Assistance koji nakon nesreće direktno povezuje putnike u vozilu s lokalnim službama hitne pomoći.

Uza sve to, Fiesta ima Active City Stop koji pomaže izbjeći ili ublažiti sudare pri malim brzinama.

„Nova Fiesta mora u 2013. godini ući u velike cipele, ali je za to sjajno opremljena“, izjavio je de Waard. „Dobiti priznanje kao najpopularniji mali automobil u 2012. sjajno je postignuće i zahvaljujemo svim kupcima koji su svoje povjerenje poklonili Fiesti.“

Kategorije: Vijesti