5 miliona Volvo vozila

Pet miliona Volvo vozila iz pogona Ghent

Pet miliona Volvo vozila iz pogona Ghent

Volvo tvornica u belgijskom Ghentu, koja je operativna od 1965. godine, nedavno je proizvela svoj 5-milioniti automobil. „To je velika prekretnica za cijelu Volvo grupaciju. Pet miliona vozila je značajno dostignuće“ – izjavio je Lars Wrebo, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnju pri Volvo Car Group.

Jubilarni, 5-milioniti automobil je Volvo V40 D2, na koji se potpisalo gotovo 5.000 zaposlenika ovog pogona i koji je sada izložen sa Brussels Motor Show-u.

„Potpisivanje ovog automobila simbolizira našu ekspertizu u proizvodnji, te timski rad, jer svi mi zajedno učestvujemo u proizvodnji ovih automobila. Prozvodnja 5-milionitog vozila ne označava kraj sjajne istorije, jer ćemo nastaviti ulagati u ovaj pogon, te teko zadržati značajan doprinos belgijskoj ekonomiji“ – rekao je Geert Bruyneel, generalni direktor Volvo Car Gent.

Pogon u Ghentu je vremenom izrastao u najveću Volvo tvornicu, kada su u pitanju proizvodnje brojke. Tokom posljednjih nekoliko godina, Volvo Car Gent je proizveo više automobila nego ikada prije. Rekordna je bila 2011. godina, kada je proizvedeno čak 265.000 vozila, dok je protekla 2012. godina bila treća najbolja godina u istoriji tvornice, sa proizvodnim skorom od 258.000 vozila.

„Od 2004. godine, proizvodnja je primjetno rasla, obzirom na odluku da se u ovoj tvornici proizvode manji Volvo modeli. Volvo Car Gent će i dalje biti okosnica naše industrijske strukture“ – tvrdi Wrebo.

Trenutno se u ovom pogonu proizvode tri Volvo modela. Volvo XC60 je predstavljen 2008. godine, a trenutno je najprodavaniji Volvo model širom svijeta. Od prošle godine proizvodi se model V40 u standardnoj i Cross Country izvedbi, a oba bilježe obećavajući početak prodaje. Treći model koji se od 2010. godine proizvodi u Ghentu je Volvo S60.


Istorija tvornice Ghent

Pogon u Ghentu sa radom je počeo 1965. godine. Prvi proizvedeni automobil bio je Volvo 120, poznatiji kao Amazon. Kada je proizvodnja manjih Volvo modela prebačena iz holandske tvornice NedCar u Ghent, kapacitet je narastao na 270.000 vozila godišnje, što je uslovilo uvođenje treće smjene.

Pet miliona Volvo vozila iz pogona Ghent 2

Kategorije: Vijesti