Audi A8 Horch bit će novi ljuti rival Mercedes-Maybachu!

Audi A8 facelift 2022

Audi A8 Horch bit će novi ljuti rival Mercedes-Maybachu!

Audi A8 Horch bit će najluksuznija limuzina ikada koja je napravljena u Ingolstadtu i bit će ljuti rival Mercedes-Maybach S-klase modelu.

Daimlerova odluka da oživi Maybach u početku se pokazala katastrofalnom, ali promjena strategije rezultirala je uspjehom jer su Mercedes-Maybach GLS i S-klasa bili hit kupaca.

Zbog toga je konkurencija ostala zavidna, a glasine o ultraluksuznom Audiju A8 Horch vrte se godinama. Model je službeno potvrđen na godišnjoj skupštini automobila 2019. godine, kada su najavili „proširenje porodice modela A8 kako bi se uključio novi, posebno luksuzni i prestižni derivat“.

Špijunski fotografi možda su snimili nadolazeću limuzinu. Iako su to samo nagađanja, prototip se temelji na A8 s dugim međuosovinskim razmakom i ima djelomično skrivene dijelove karoserije sa kamuflažnom folijom. Sakrivene su i oznake pa vjerovatno i ona “H”, koja bi označavala ultraluksuzni A8 Horch.

Podsjećanja radi, Horch je bio najluksuznija marka od četiri marke koje su se udružile u Audi brend, a zanimljivu istoriju ovog brenda možete pročitati OVDJE.

Iako se ne očekuje da će model povećati veličinu, A8 Horch trebao bi imati luksuzni interijer. Trenutno se o tome malo zna, ali možemo očekivati ​​vrhunsku kožu i dodatne drvene obloge.

Audi A8 2020

Model bi trebao biti namijenjen putnicima na zadnjim sjedištima, pa nas ne bi iznenadilo da se u sredini nađe centralna konzola pune dužine, te dva pojedinačna zadnja sjedišta s raznim funkcijama: grijanje, ventilacije i masaže.

Naravno, očekuje se sva moguća tehnologija koja će biti dostupna u momentu njegovog predstavljanja, a sve u svrhu sigurnosti, udobnosti i zabave putnika.

Šta bi ga moglo pokretati?

Opcije motora ostaju nepotvrđene, ali špekulacije sugerišu da će A8 Horch imati twin-turbo W12. Motor će vjerojatno biti posuđen od Bentley Flying Spur modela gdje proizvodi 626 KS i 900 Nm obrtnog momenta.

No, vjerovatno će biti i skromnije izvedbe poput 4.0-litreni V8 twin-turbo sa oko 453 KS i 600 Nm okretnog momenta.

Očekuje se da će A8 Horch debitovati krajem ove godine, otprilike u isto vrijeme kao i osvježeni A8 i S8.

Foro: carscoops

Kategorije: Vijesti