Audijeva priča o uspjehu – Osam miliona automobila s quattro pogonom

Audijeva priča o uspjehu – Osam miliona automobila s quattro pogonom

Audi obilježava poseban jubilej prikladan za ovo doba godine. Sa proizvodne trke u novoj fabici San José Chiapa u Meksiku sišlo je 8 milionito vozilo sa quattro pogonom. Vozila s quattro pognomom ima veću sigurnost, udobnost i užitak u vožnji čak i na snijegu i ledu.

Automobil kojim će se ostvariti ova brojka je model Audi Q5 2.0 TFSI quattro u Garnet crvenoj boji. *quattro tehnologija doživjela je svoju premijeru 1980. godine, a danas je dostupna u više od 100 modela vozila. Pogon quattro na sva četiri točka standardni je sistem u modelima Audi Q7, Audi A4 allroad quattro, Audi A6 allroad quattro, Audi A8, Audi R8 i svim S i RS modelima. Kao opcija je dostupan i u drugim modelima serije. 2015. godine 44 procenta svih Audi kupaca širom svijeta izabrali su baš modele opremljene quattro pogonom.

Audi nudi quattro pogon u različitim izvedbama, prilagođenima svakom modelu. Elektronički kontrolirana hidraulična višeslojna spojka ugrađuje se u kompaktne modele s poprečno ugrađenim motorima na stražnju osovinu. Višeslojna spojka ugrađuje se u R8 sportske modele sa središnje ugrađenim motorom na prednju osovinu. Ovisno o situaciji u vožnji, ovi aktivni sustavi promjenjivo raspodjeljuju okretni moment na obje osovine.

Audi Q5 je na vrhu liste sa oko 262.000 jedinica. Modeli sa quattro pogonom generišu veliki broj prodaja na tržištima SAD-a, Kanade, Rusije i Bliskog istoka.

Kategorije: Vijesti