BMW priprema novi potpuno električni i8 model sa 750 KS

bmw i8 celebration edition

BMW priprema novi potpuno električni i8 model sa 750 KS

BMW trenutno radi na faceliftu za i8 plug-in hibridni sportski automobil, ali također i na postavljanju temelja za sljedeću generaciju i8 modela.

Prema pisanju „Automobile Magazine“, novi i8 bit će znatno drugačiji od aktuelnog modela, a navodno 1.5-litreni benzinski motor bit će zamjenjen sa elektro motorom. Tako bi novi i8 trebao imati ukupno tri elektromotora koja mogu u kombinaciji generisati 750 konjskih snaga (559 kW). Osim drugačijeg dizajna u odnosu na aktuelni model, novi i8 imat će novu vrstu baterija sa kojim bi trebao imati maksimalni domet oko 300 milja tj. 482 kilometara.

BMW planira da u novi i8 postavi sistem pogona na sve točkove kako bi bolje iskoristio potencijal okretnog momenta. Novi i8 dobit će i aktivni ovjes sposoban da prepozna vrstu ceste ispred sebe kako bi izvršio potrebne prilagodbe. BMW već ima nešto slično u novoj seriji 7 koja koristi niz prednjih kamera za otkrivanje neravnina i rupa na putu, a zatim se informacije šalju u procesorsku jedinicu ovjesa koja automatski ovjes prilagođava u skladu sa stanjem ceste kako bi se osigurala sigurna i udobna vožnja.

Novi BMW i8 sa tri elektromotora trebao bi se pojaviti 2.022 ili 2.023 godine.

Kategorije: Vijesti