Novi Kia Soul i koncept GT4 Stinger s novim dizajnerskim nagradama

Kia at Geneva Motor Show (GT4 Stinger Concept) (Medium)

Novi Kia Soul i koncept GT4 Stinger s novim dizajnerskim nagradama

Kia Motors je, prvenstveno zahvaljujući vrhunskom dizajnu, u zadnjih nekoliko godina stekla veliki ugled. Nedavno joj je američko udruženje industrijskih dizajnera (IDSA) podijelilo dvije prestižne dizajnerske nagrade. Kia je u kategoriji prevoza osvojila međunarodnu nagradu za dizajnersku izvrsnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger (srebrno priznanje) i Soula (bronzano priznanje). Kia je inače već 2012. godine za Rija dobila bronzanu IDEA-u za automobilski dizajn.

Žiri međunarodnog priznanja za globalni dizajn IDEA ocjenjuje kako proizvodi utiču na kvalitet života te kako pružaju značajne ekonomske učinke kroz inovacije u kategorijama kao što su automobili i prevoz, dizajnerska strategija, računarska oprema, životna sredina i drugo. Za ovogodišnje nagrade takmičilo se 2.000 kandidata iz 39 država, kod kojih su ocjenjivane inovacije, prednosti za korisnike i stranke, trajnost i vizuelnu privlačnost.

“Ova IDEA priznanja su pravi dokaz sposobnosti Kijinog dizajnerskog tima,” rekao je Tom Kearns, vođa Kijinog američkog dizajnerskog centra, i nastavio: “GT4 Stinger je nastao sebično, ali s velikim učinkom: Pitali smo se kako bi izgledalo kada bi kalifornijski dizajnerski tim ostvario svoju viziju Kijinog sportskog vozila s fokusom na prekrasan vanjski izgled i izvanrednu voznu dinamiku. Kod Soula se radilo o tome da je ponovno rođenje ikone vjerovatno najveći izazov s kojim se naš tim dosad suočio. Morate ponuditi svjež izgled bez gubitka originalnosti i privlačnosti. U oba slučaja teško bi bili zadovoljniji rezultatima.” 

Kijin dizajnerski tim, koji od 2006. godine vodi predsjednik Kia Motors Corporation i vođa dizajna Peter Schreyer, redovno kupi nagrade i pohvale za svoj inovativni rad, koji mijenja marku Kia i doprinosi značajnom globalnom rastu u zadnjih pet godina. Nagrada IDEA je nakon nagrada red dot i iF već treća velika dizajnerska nagrada za drugu generaciju Soula. Koncept GT4 Stinger je osvojio brojne pohvale medija širom svijeta zbog svog agresivnog i sportskog izgleda koji oduzima dah.

GT4 Stinger

Premijerno predstavljen januara na salonu automobila u Detroitu, GT4 Stinger je Kijino najagresivnije konceptno vozilo do sada i pravi zanesenjački stroj. Kao i svaki pravi sportski automobil sa 4 sjedišta sa zadnjim pogonom i za njim se po gradu okreću glave, a zahvaljujući svom sportskom srcu i na trkaćoj stazi se osjeća kao kod kuće. Ispod haube krije se odlično uglašen i na utrkama dokazani, Kijin 2,0-litarski benzinski četverocilindraš s turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva (T-GDI), koji nudi impresivnih 315 konjskih snaga.

Novi Soul

Iako potpuno nov, ali prepoznatljiv već na prvi pogled, jer je ostao vjeran izgledu inspirativnog koncepta Track’ster iz 2012-te, Soul je postavljen na novoj šasiji, koja je tvrđa, duža i šira nego kod prethodnika. Nove dimenzije mu omogućuju više prostora za putnike i njihovu prtljagu, dok su dramatično smanjeni buka i vibracije. Veći okretni moment i konkretna nadgradnja ovjesa čine novog Soula tako okretnim i živahnim u gradskoj gužvi.

Kategorije: Vijesti