Kia po Evropi postavlja vlastite stanice za brzo punjenje električnih vozila

kia stanica za punjenje 100kW DC fast charger at KME HQ-2 (Medium)

Kia po Evropi postavlja vlastite stanice za brzo punjenje električnih vozila

Na sjedištu Kia Motors Europe u Frankfurtu nedavno su postavili dvije inovativne punionice za brzo punjenje električnih vozila. Brze punionice namijenjene električnom Soulu EV, koji uskoro dolazi u Evropu, svjedoče o Kijinim ambicijama biti lider na području naprednih pogonskih tehnologija.

Prilikom predstavljanja novih tehnologija namijenjenih Evropi je Michael Cole, izvršni direktor Kijine evropske podružnice, rekao: “To su prve brze punionice u regiji koje nude tolike kapacitete, a strankama Soula EV će biti od velike pomoći. Kia vidi baterije za električna vozila kao ključno rješenje mobilnosti ubuduće i dalje će investirati u ovu tehnologiju.”

Nove punionice snage 100 kW DC električnog Soula EV napune od sasvim prazne baterije do 80% napunjenosti baterije za samo 25 minuta. Punionice su razvili i napravili u korejskoj kompaniji Signet Systems Inc, koja se od 1998. bavi naprednim električnim uređajima. 

kia stanica za punjenje  100kW DC fast charger at KME HQ-1 (Medium)

Kia Motors Europe će raširiti svoju mrežu punionica

Otvaranjem punionica snage 100 kW DC u svojoj evropskoj centrali Kia namjerava raširiti svoju mrežu na čak 233 mjesta za brzo punjenje na sva mjesta gdje budu prodavali električnog Soula i na sjedištima evropskih distributera. Nove lokacije će se pridružiti postojećoj mreži 140 mjesta za punjenje, što znači da će Kia kupcima nuditi ukupno 373 stanice za punjenje. To spada u Kijin plan širenja mreže širom svijeta s obzirom na to da će se Soul EV prodavati globalno.

Soul EV je Kijino prvo električno vozilo koje će se prodavati širom svijeta (Kia Ray EV se prodaje samo u Južnoj Koreji) i predstavlja novu generaciju Kijinih električnih vozila. Kia Soul EV će od oktobra biti u prodaji u samo 16 evropskih zemalja, a kao i sve ostale Kije, može se pohvaliti revolucionarnom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km/ prve 3 godine neograničena kilometraža) i jedino je električno vozilo s tako dugom fabričkom garancijom.

Soul EV koji se, između ostalog, može pohvaliti i najvećom energetskom gustoćom baterije u svojoj klasi (200 Wh/kg), pokreće električni motor snage 81 kilovat s najvećim okretnim momentom 285 Nm i 27-kilovatna litij-jonska polimerska baterija smještena ispod kabine. Novi model, koji od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 12 sekundi i dostiže najveću brzinu od 145 km/h, omogućava maksimalni domet 212 km.

Kategorije: Vijesti