Koncept Opel Monza

Koncept Opel Monza: naša vizija Opelove budućnosti

IAA study Opel Monza Concept

Nakon više od 150 godina povijesti tvrtke prepune moćnih inovacija Opel sada predstavlja svoj posljednji novitet, barem djelomice. Revolucionarni konceptni model Opel Monza imat će svjetsku premijeru na Frankfurtskom sajmu automobila od 12. do 22. rujna (dani za predstavnike medija: 10. i 11. rujna), no već nam je danas Opelov glavni izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann omogućio da prvi put vidimo tu uzbudljivu studiju. „DRIVE!2022 jasna je strategija za budućnost Opela kao tvrtke i robne marke“, kaže dr. Neumann. „Ona uključuje cijeli niz predmetnih područja i elemenata, a što se tiče budućnosti naših modela, sve smo ciljeve ujedinili u konceptu Opel Monza. To je naša vizija Opelove budućnosti i sadrži naše temeljne vrijednosti: njemačko inženjerstvo i preciznost u kombinaciji sa zadivljujućim dizajnom i inovacijama prikladnim za svakodnevnu upotrebu. Konceptna Monza te elemente promiče na vizionarski način, izražavajući ih pomoću svježe inspiracije i jasno. Taj je automobil studija koja će dugoročno utjecati na novu generaciju Opelovih modela.“


Koncept Monza: početak nove generacije Opelove mobilnosti

Konceptna Monza pokazuje što Opelovi kupci mogu očekivati u budućnosti. Fokusira se na dvije teme koje će biti glavni prioriteti za više od 6000 inženjera, tehničara i dizajnera u Rüsselsheimu koji razvijaju novu generaciju Opelovih modela: učinkovitost i povezivost. Konceptna Monza pomoću svoje arhitekture i upotrebe materijala, ali i aerodinamičnosti i revolucionarnih pogonskih rješenja demonstrira izvanrednu učinkovitost. Što se tiče povezivosti, ona nudi vrhunske mogućnosti koje predstavljaju kvantni skok u razvoju informacijsko-multimedijskih sustava.

Konceptna je Monza prepoznatljiva i kao daljnji razvoj Opelove dizajnerske filozofije. Da bi vidljivo izrazila Opelovo nastojanje da poveća učinkovitost, studija predstavlja evoluciju Opelove dizajnerske filozofije prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost uz obrise karoserije koji odaju elegantan sportski dojam umjesto puke snage.

Naglasak na dizajnu odmah je zamjetljiv po izgledu prednjeg dijela vozila. Spušten stav s glatkim linijama, jasno definiran poklopac motora i dojmljiva kućišta prednjih svjetala daju automobilu dodatnu dozu asertivne samouvjerenosti. Dodatno razvijene prepoznatljive Opelove dizajnerske teme utkane su u cjelokupan izgled: tipičan nabor na poklopcu motora sada se čini još više trodimenzionalnim, a time i naglašenijim, dok je kromirana prečka rešetke na kojoj se nalazi Opelov logotip podignuta prema gore s krilcima na krajevima. Dvije karakteristične oštrice ispod prednjih svjetala pojačavaju sportski dojam. Sveukupno gledano, koncept Monza izgleda lagano i sportski te je dizajniran da odaje dojam učinkovitosti, uzbuđenja i užitka vožnje.

Sportska privlačnost Opelovih modela oduvijek je neraskidivo povezana s funkcionalnošću pa je tako i konceptna Monza homage utjecajnom kupeu Opel Monza koji se proizvodio između 1978. i 1986. I on je kombinirao elegantan i dinamičan stil s pametnim i funkcionalnim rješenjima za vozača i putnike. Sličnosti između dvaju automobila vidljive su u elementima dizajna, primjerice velikim ostakljenim površinama i niskoj središnjoj liniji.

IAA study Opel Monza Concept

Izvorna je Monza bila prvi automobil na tržištu koji je na upravljačkoj ploči imao digitalni zaslon, a koncept Monza nastavlja s tom inovativnom temom. Predstavlja revolucionarne tehnologije za buduće informacijsko-multimedijske sustave i povezivost, pokazujući kako će nova generacija Opelovih automobila riješiti potrebe blisko povezanog društva u kojemu se dijele sadržaji. Te će tehnologije omogućiti mobilnost budućnosti koja će biti više od običnog iskustva vožnje.


Opelov Experimental GT: početak vizionarskih studija za IAA

Trendseterski koncept Monza samo je posljednja u nizu Opelovih vizionarskih studija za sajam IAA, koji je započet 1965. spektakularnim Opelovim modelom Experimental GT. U to je vrijeme Opel bio prvi proizvođač automobila koji je u Europi napravio konceptnu studiju i predstavio je na sajmu automobila – i to s ogromnim uspjehom. Experimental GT stvorio je entuzijazam u medijima i javnosti te je predstavljao početak budućih predstavljanja konceptnih automobila koji će pronositi inovativne ideje i budući razvoj portfelja te robne marke. Opelove studije iz šezdesetih bile su tako uspješne da su svi europski konkurenti nakon toga počeli razvijati i predstavljati vlastite koncepte.

„S konceptnom Opel Monzom činimo budućnost proizvodnje automobila opipljivom danas“, rekao je glavni izvršni direktor Opela Neumann. A da bi potakao zanimanje za najnoviju studiju iz Rüsselsheima prije njene svjetske premijere dodao je: „Još uvijek ne mogu odati pojedinosti o tome kako će dizajn unutrašnjosti koncepta Monza i posebno njene revolucionarne tehnologije promijeniti iskustvo vožnje, no jamčim da će se za njenim inovativnim dizajnom karoserije i savršenim proporcijama, gledano iz bilo kojeg kuta, okretati glave. No to su samo vidljive ilustracije biti koja se nalazi ispod karoserije. Pozivamo vas da nas posjetite na Opelovu štandu na sajmu IAA da biste vidjeli kako će izgledati Opelova uzbudljiva budućnost!“

Kategorije: Vijesti