Nove tehnologije za Audi A4

Deaktivacija cilindera za Audi A4

Audi A4, 2013

Aktuelni Audi A4 dugo je na tržištu tako da je malo iznenađenja koje Audi kompanija može predstaviti na ovom modelu. Ipak, sredinom 2014. godine kada bi se trebao pojaviti i novi model, koji će pored novog dizajna imati i jedno veliko tehničko iznenađenje. Prema dostupnim izveštajima, ovaj model imat će dinamični dizajn sa istaknutom single frame maskom, proširenim blatobranima i oštrijim konturama.

Sedan verzija trebala bi da dobije veća zadnja svjetla i nešto istaknutiji spojler. Novi A4 će imati unaprjeđene tehnologije pri čemu se očekuje ekran koji će se nalaziti ispred očiju vozača kao i MMI Touch informaciono zabavni sistem.

O ponudi motora nema dovoljno informacija, ali špekulacije govore da bi se u ponudi mogao naći 1.4-litreni TSI motor koji razvija 122 KS odnosno 180 KS. S tim motorom moglo bi doći najveće tehničko iznenađenje, a to je tehnologija deaktiviranja cilindara. Sa ovim sistemom TSI motori u novom A4 mogli bi da ostvare oko 0,5 L/100km manju potrošnju.
Što se tiče hibridne i plug-in izvedbe za sada nema informacija. Prethodne špekulacije govorile su da bi jedna od tih opcija mogla imati 2.0-litreni TFSI motor uparen sa elektro motorom, a u konačnici ova kombinacija dala bi 211 KS.

Kategorije: Vijesti