Kia Sportage je auto godine u Španiji i Grčkoj

Kia Sportage je auto godine u Španiji i Grčkoj

Kia Sportage pete generacije je prošle sedmice proglašen autom godine u dvije evropske zemlje. Kijin kompaktni SUV završio je vrlo uspješnu godinu pobjedom u Španiji gdje je postao ‘ABC auto godine u 2023. godini’, a takođe je pobijedio i u Grčkoj.

To je prvi put da je Kia osvojila špansku nagradu za auto godine revije ABC. Nagrada ABC auto godine o kojoj su odlučivala 34 ugledna automobilska novinara kao i pretplatnici i čitaoci revije ABC je najprestižnija automobilska nagrada u Španiji. Ova nagrada je dio šire priče o uspjehu modela Sportage u Španiji gdje je u posljednjih deset godina prodatih više od 160.000 Sportaga koji je Kijin najprodavaniji model.

Priznanje je vrhunac izuzetne prošle sedmice za Sportage jer je špansko priznanje stiglo tek nekoliko dana nakon što je ovaj model osvojio nagradu “auto godine” u Grčoj. Priznanje podjeljuje Grčki institut koji čini 25 novinara iz vodećih specijalizovanih medija.

Sportage je članove žirija oduševio svojom kombinacijom vrhunskih inovacija i funkcija povezanih sa sigurnošću i najsavremenijim tehnologijama. Vozilo su pohvalili i zbog kvaliteta, šarolikosti ponude, prijatnog iskustva u vožnji, modernog dizajna i niskog ekološkog otiska.

Sportage ove godine i ‘ženski svjetski auto godine’

U martu ove godine je potpuno novi Sportage pobijedio u kategoriji ‘porodični SUV’ za prestižne nagrade za ženski svjetski auto godine. Ugledna ekipa od 56 automobilističkih novinarki iz 40 zemalja s pet kontinenata (među njima je i Ines Brežnjak, automobilska novinarka portala net.hr) ocijenila je najnovije porodične SUV-ove pri čemu je Sportage pohvaljen na više područja.

Elektrifikovana ponuda sada uključuje blagi hibrid, hibrid i priključni hibrid

Najnoviji u Sportagevoj ponudi je priključni hibrid (PHEV, Plug-in Hybrid) koji pruža električnu mobilnost uz vrlo malu potrošnju goriva. Združuje snagu i performanse s kombinovanom potrošnjom goriva od 1,1 I/100 km i dometom vožnje bez emisija do 78 kilometara u gradskoj vožnji (WLTP) što je dovoljno za većinu dnevnih vožnji. Na raspolaganju su i blagi hibridni (MHEV) i hibridni (HEV) pogonski sklop. Inteligentni raspored u kabini pruža najviše prostora za noge i glave u svom razredu, dok visokotehnološke funkcije za vožnju i komfor putnicima omogućuju uživanje u udobnoj i povezanoj vožnji.

U julu ove godine je Euro NCAP, vodeća evropska nezavisna organizacija za ocjenjivanje sigurnosti u sudarima, Sportagu podijelio najvišu ocjenu ꟷ pet zvjezdica. Kijin najprodavaniji model je u cijelom procesu testiranja dostigao visoke standarde što dokazuje izuzetna svojstva pasivne sigurnosti vozila i govori o njegovom zbiru naprednih sistema za pomoć vozaču (ADAS).

Kia će do 2027. godine u skladu sa strategijom Plan S na evropskom tržištu lansirati 14 potpuno novih električnih modela. Prvi model nam stiže već na jesen iduće godine i to dugo očekivani veliki luksuzni SUV EV9 koji je takođe napravljen na Kijinoj novoj modularnoj platformi (E-GMP).

Kia tako i dalje uspješno trasira put u novo doba sofisticirane, visokotehnološke i održive mobilnosti.

Kategorije: Vijesti