Električni Kia Soul EV osvojio još jednu nagradu

Hank Lee - Soul EV sign-off 1 (Medium)

Električni Kia Soul EV osvojio još jednu nagradu

Kia Motors bogatija je za još jedno međunarodno priznanje za model Soul EV, jer je nedavno u Francuskoj osvojila prestižno priznanje Prix Auto Environnement MAAF 2015.

Soul EV, koji je Kijino prvo 100-postotno električno vozilo, pobijedio je u kategoriji ‘gradskog vozila na alternativnu energiju’. Prix Auto Environnement MAAF 2015, osnovan 2005. godine, čiji žiri čine novinari s automobilskog i ekološkog područja, nagrađuje inovacije i tehnologije, koje stimulišu održivu mobilnost.

Soon-Nam Lee, podpredsjednik marketinškog odjela u Kia Motors, pritom je rekao: “Ova najnovija nagrada za Kia Soul EV, koji se može pohvaliti nultim emisijama, nova je potvrda naše neprestane predanosti ekološkoj održivosti. Uz to auto lijepo izgleda i zabavan je za voziti. Nadamo se da je to pobjednička kombinacija, koja će privući još više kupaca.”

Kia Soul EV dosad je dobio brojna ugledna globalna priznanja, između ostalog ‘Auto godine’ u Norveškoj po izboru Dagbladet, Autofil i Dinside, ‘Najbolje ekološki prihvatljivo vozilo’ po izboru čitalaca američkog MotorWeek's te ‘Kanadski zeleni auto 2015.’ po mišljenju  tamošnjeg udruženja automobilskih novinara.

Kia Soul EV je osvojio i nekoliko međunarodnih nagrada za svoj izgled, npr. ‘Red Dot’ za 2015. godine za izvanredan dizajnerski proizvod, koja je jedna od najcjenjenijih međunarodnih nagrada na području dizajna. Tome je slijedilo i američko priznanje ‘GOOD DESIGN’, koje nagrađuje savremenu dizajnersku odličnost.

Soul EV je potpuno električno vozilo, koje je idealno za gradske vožnje, a pored toga nudi i neobičan izgled, prostranu kabinu i velik prtljažnik. Pokreće ga moćni 192-ćelijski litijum-ionski polimerski baterijski sklop kapaciteta 27 kWh, a maksimalni domet vozila je 212 km s jednim punjenjem baterije.

Kategorije: Vijesti