Mercedes-Benz GLK Facelift

Mercedes-Benz GLK Facelift

Novim dizajnom, ekskluzivnim dodacima, inovativnim sistemima asistencije, te učinkovitim i agilnim motorima, nova generacija Mercedes-Benzovog GLK ističe ambiciju za savršenstvom u segmentu kompaktnih SUV-ova. Novi dizajn eksterijera daje mu više dinamičnosti, kombinujući ravne linije tipične za terenske automobile s dizajnom Mercedes-Benzovih limuzina.

Visokokvalitetni materijali, novo dizajnirana unutrašnjost, potpuno izmijenjeni ukrasni elementi i novi multimedijski sistemi usmjereni su samo prema jednome: uistinu zadivljujućem osjećaju vožnje. Redizajnirani GLK dolazi s nizom aduta poput vrhunskih sistema asistencije i BlueEFFICIENCY mjera, koje uključuju ECO start/stop funkciju kao dio serijske opreme. Dizelski sistem kontrole emisija izduvnih gasova BlueTEC po prvi put je dostupan u kompaktnom SUV-u, što već sada omogućava ispunjavanje EU6 standarda emisije.

Mercedes-Benz GLK nudi izvanrednu voznu dinamiku, vrhunsku sigurnost, te izrazitu udobnost. Uz verzije sa stražnjim pogonom, 4MATIC modeli sa stalnim pogonom na svim kotačima, svoj neustrašiv duh pokazuju i u najnepovoljnijim uslovima na cesti i izvan nje. Poput svih SUV-ova i terenaca iz Mercedes-Benza, GLK je čistokrvni off-roader. Redizajn eksterijera daje GLK-u dodatnu ravnotežu, kombinujući klasične elemente terenskih vozila s dizajnom Mercedes-Benzovih limuzina. Oštre linije uz velike i glatke površine naglašavaju prednji i stražnji dio, usklađen s obilježjima karoserije tipičnim za funkcionalna vozila za sve terene. Ta obilježja uključuju kratke prevjese, uspravan prednji dio, vitke krovne stubove, okomito postavljeno vjetrobransko staklo i napetu liniju krova. Stilski dizajn nije sam sebi svrha, već donosi prednosti karakteristične za kompaktne SUV-ove, tako recimo ugao nailaska na prepreku i ugao silaska sa prepreke te dostupni klirens u svakom trenutku omogućuju off-road pothvate. S druge strane, vrhunski dizajn i dobra vidljivost u kombinaciji s položajem sjedenja čine redizajnirani GLK prikladnim za svakodnevnu upotrebu i opuštenu vožnju.

Dizajn, kvalitet i izbor materijala u novodizajniranoj unutrašnjosti GLK je u rangu viših klasa automobila. Dizajneri iz Mercedes-Benzovog dizajnerskog studija u Sindelfingenu potpuno su promijenili izgled instrument table, tako se sada široka aluminijska ili drvena obloga proteže cijelom njenom širinom. Novi okrugli ventilacijski otvori i dodatni sjajni srebreni ukrasni elementi na prvi pogled privlače pažnju. Vrhunski ugođaj udobnosti dodatno povećavaju i trokraki sportski upravljač, nove boje presvlaka i dizajn sjedišta, te ambijentalna rasvjeta u LED fibre-optic tehnologiji, po prvi put dostupna u GLK. Modeli s 7G-TRONIC automatskim mjenjačem opremljeni su DIRECT SELECT polugom ergonomski smještenom na stubu upravljača, čime se oslobađa prostor na središnjoj konzoli.

Sport paket za interijer, koji se nudio i u prethodnom modelu, sada je unaprijeđen sportskim sjedištima po prvi put dostupnima u GLK. Sport paket za interijer uključuje i trokraki multifunkcijski upravljač obložen napa kožom, sportska sjedišta presvučena mikrobiber tkaninom DINAMICA i ARTICO umjetnom kožom u crnoj boji s ukrasnim prošivima alpaka sive boje, obloge vrata u ARTICO umjetnoj koži s dijagonalnim kontrastnim prošivima, ručicu mjenjača presvučenu napa kožom s kromiranim prstenom, te sportske papučice od čelika.

Susteni asistencije poznati iz S-klase i E-klase dodatno povećavaju aktivnu sigurnost novog GLK te ga svrstavaju u sam vrh tržišnog segmenta. Dodatna oprema uključuje ATTENTION ASSIST asistent za praćenje koncentracije vozača i PRE SAFE®preventivni sistem za zaštitu putnika. Dodatni sistemi asistencije, uključujući njihove aktivne varijante, dostupni su po želji. Na primjer, aktivni asistent za parkiranje omogućuje potpuno automatski ulazak u parkirno mjesto i izlazak iz njega. Da bi se omogućilo parkiranje i kad je vidljivost loša, tu je stražnja kamera ili, prvi put u Mercedes-Benzu, kamera s pogledom od 360°. Ona koristi podatke s četiri kamere, na prednjem i stražnjem dijelu vozila te u vanjskim retrovizorima, kako bi stvorila pogled na vozilo i njegov okoliš iz ptičje perspektive. Ta se slika prikazuje u realnom vremenu na središnjem displeju COMAND sistema.

Dodatni sistemi dostupni su pojedinačno ili u paketima. Tako paket sitema asistencije Plus uključuje DISTRONIC PLUS sa BAS PLUS sistemom, PRE-SAFE® kočnicom, aktivnim asistentom za voznu traku i aktivnim asistentom za mrtvi ugao. Paket Parking kombinuje kameru od 360° s aktivnim asistentom za parkiranje i PARKTRONIC senzorima. Offroad Technik paket osigurava da se vozilo dobro nosi s neasfaltiranim cestama zahvaljujući Downhill Speed Regulation sistemu (DSR), off-road programu vožnje, zaštiti donjeg dijela vozila od tvrde plastike i povišenom ovjesu. Novost je kombinacija Offroad Technik paketa i ILS sistema inteligentnih svjetala, pri čemu je dostupno posebno offroad svjetlo za optimalno osvjetljenje i orjentaciju.

Moderna paleta motora osigurava udobnost vožnje i atraktivne performanse u svim modelima GLK, a sve to u kombinaciji sa smanjenjem emisija štetnih gasova i smanjenjem potrošnje goriva. U ponudi je šest dizelskih i jedan benzinski motor, među njima i GLK 250 BlueTEC 4MATIC s najsnažnijim četverocilindričnim dizel motorom u SUV svijetu, sa potrošnjom od samo 6,1 do 6,5 l/100 km. Dva modela sa stražnjim pogonom i šestostepenim mjenjačem, GLK 200 CDI BlueEFFICIENCY i GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY, još su učinkovitija, uz potrošnju od samo 5,5 do 5,6 l/100 km.

Vrhunska štedljivost svih modela GLK postignuta je sveobuhvatnim BlueEFFICIENCY paketom mjera te vrhunskim tehnologijama. Uz ECO start/stop funkciju, koja dolazi kao dio serijske opreme, mjere za uštedu goriva uključuju i sedmostepeni automatski mjenjač 7G-TRONIC PLUS, smanjeno trenje pogonskih osovina, električno upravljanje i gume s niskim otporom kotrljanja. Standardni ECO display na instrumentnoj ploči dodatno omogućuje vozaču da provjeri svoj stil vožnje u smislu smanjenja potrošnje te da ga, u slučaju potrebe, prilagodi.

U skladu sa Mercedes-Benzovom filozofijom sigurnosti, redizajnirani GLK uključuje integralni koncept sigurnosti koji se prije svega temelji na stvarnim scenarijima nesreća. Izuzetno čvrsta putnička kabina, zajedno s prednjim i stražnjim zonama deformacije, osigurava učinkovitu zaštitu putnika. Uz širok izbor serijske sigurnosne opreme, aktivnu sigurnost pospješuje ADAPTIVE BRAKE kočioni sistem, uključujući pomoć pri kretanju uzbrdo i HOLD funkciju, zatim AGILITY CONTROL ovjes sa selektivnim sistemom amortizacije, ABS, ASR i BAS sistemi, Direct-Steer sistem direktnog upravljanja, STEER CONTROL, ESP® sa stabilizacijom prikolice, 4MATIC stalni pogon na sve kotače s 4ETS elektronskim sistemom trakcije (osim za modele GLK 200/220 CDI BlueEFFICIENCY) te sistem kontrole pritiska u gumama.

Redizajnirani Mercedes-Benz GLK serijski nudi opremu i dodatke u nivou premium segmenta, ali i detalje koji su inače rezervirani za više automobilske klase. S ukupno sedam verzija, GLK također nudi jedan od najširih izbora u SUV segmentu.

Kategorije: Vijesti