Razvoj sigurnosti

Volvo partner u novom istraživačkom centru za sigurnost u saobraćaju

Volvo V60 Plug-in Hybrid briljirao na Euro NCAP      sigurnosnom testu

Predstavnici Volvo Car Group (Volvo automobili) prisustvovali su zvaničnoj inauguraciji novog kinesko-švedskog istraživačkog centra za sigurnost u saobraćaju, lociranog u Pekingu. Volvo je bio aktivno uključen u uspostavljanje ovog istraživačkog centra, naglašavajući tako dugu istoriju vodeće automobilske marke, kada su u pitanju sigurnosna istraživanja i inovacije.

Pored Volva, partneri u istraživačkom projektu su Chalmers univerizet tehnologije iz Gothenburga, Volvo grupacija, kinesko ministarstvo saobraćaja, te Tongji univerzitet iz Šangaja. Vlade Švedske i Kine će također finansirati ovaj istraživački centar.

Kina se kao trenutno najveće svjetsko automobilsko tržište, snažno pretvara u pravo automobilsko društvo, a sigurnost u saobraćaju sve više privlači pažnju kako javnosti, tako i vladajućih struktura. Tokom posjete kineskog premijera Wen Jiabao-a Švedskoj, u aprilu 2012. godine, švedske i kineske vlasti su potpisale pismo namjere o saradnji na polju sigurnosnih istraživanja. To je krunisano potpisivanjem memoranduma o razumijevanju, u maju 2012. godine.

Istraživački centar, smješten u Pekingu, fokusira se na brojna polja, kao što su poboljšanje sigurnosti saobraćaja u Švedskoj i Kini, te promovisanje razmjene tehnologije i znanja između ove dvije zemlje. Centar će se fokusirati na podršku donošenja državnih odluka kada je u pitanju sigurnost saobraćaja, te uspostavljanje platforme za njeno istraživanje. Hans Nyth, aktuelni direktor Volvo Cars Safety centra, će u prvom kvartalu 2013. godine stupiti na poziciju direktora novog istraživačkog centra u Pekingu.

Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car grupaciji je ovom prilikom izjavio: „Volvo je veoma ponosan što je partner u ovom projektu. Mi imamo dugu istoriju posvećenosti stalnim poboljšanjima sigurnosti vozila i saobraćaja, te smo globalni tržišni lider u ovoj oblasti. Ulažemo značajna sredstva u konstantno poboljšanje sigurnosti naših vozila, lansirali smo brojne industrijske inovacije, a posljednja takva je zračni jastuk za pješake u novom Volvu V40. Stoga sam jako zadovoljan, što učešćem u ovom projektu, još jednom možemo pokazati naše globalno liderstvo na polju sigurnosti saobraćaja.


Tradicija Volvo sigurnosti

Volvo ima dugu i bogatu istoriju sigurnosnih istraživanja, koja su rezultirala brojnim inovacijama kao što je sigurnosni pojas sa tri tačke učvršćenja, Whiplash sigurnosni sistem, zračni jastuk, ABS, dječije sigurnosne sjedalice i sistem zaštite u slučaju bočnog udarca. Posljednje inovacije uključuju sisteme kao što su City Safety, detekcija pješaka sa funkcijom automatskog kočenja, te upozorenje na udarac. Može se reći da danas svaki automobil na svijetu posjeduje jednu ili više sigurnosnih značajki, koje je otkrio upravo Volvo.

Od 70-tih godina prošlog stoljeća, Volvo provodi opsežne i napredne sigurnosne testove u istraživačkom centru u švedskom Gothenburgu. Volvo je također stvorio i unikatnu bazu podataka, koja sadrži informacije o preko 40.000 nesreća, te je iste primjenio prilikom razvoja novih sigurnosnih sistema.

Volvo je 2000. godine otvorio Volvo Cars sigurnosni centar, najnapredniji centar za testiranje sigurnosti na svijetu, koji može simulirati brojne vrste nesreća, te tako pomoći u razvoju novih sigurnosnih tehnologija.

Kategorije: Vijesti