Čitaoci „Auto Motor und Sport“ proglasili ŠKODA Octaviu i Superb najboljim u svojim klasama

02 Skoda Octavia - Nagrada Auto Motor und Sport

Čitaoci  „Auto Motor und Sport“ proglasili ŠKODA Octaviu i Superb najboljim u svojim klasama

Više od  115,000 čitaoca uglednog magazina „Auto Motor und Sport“ (AMS) su izglasali ŠKODA Octaviu i ŠKODA Superb kao najboljim automobilima za 2014. u njihovim pripadajućim klasama. U kategoriji malih automobila ŠKODA Fabia je zauzela izvanredno treće mjesto pored ostalih uvoznih modela. Ovo je peta nagrada za Češkog proizvođača posmatrajući zadnje četiri godine.

Nova ŠKODA Octavia je pravi pobjednik. Treća generacija tradicionalno najprodavanijeg ŠKODA modela uspjela je doći među prvih deset najviše registrovanih vozila u Njemačkoj. Ovaj uvozni automobil sada je potvrdio svoju uspješnu poziciju na njemačkom tržištu nagradom od strane čitaoca magazina  ‘Auto Motor und Sport’, koji su izglasali ovaj model kao ‘Best Car of 2014’ u segmentu niže srednje klase uvoznih automobila. Uprkos snažnoj konkurenciji, 18,4% učesnika je upravo dalo glas za ovaj model.

Novi Superb – glavni reprezent game ŠKODA modela već četvrti put je na tronu prema glasovima čitalaca ‘Auto Motor und Sport’ i ocjenjen je kao najbolji uvozni automobil iz segmenta srednje klase. Ove godine Superb je osvojio 22,2% od ukupnog broja glasova.

ŠKODA Fabia je također osigurala mjesto na podijumu. Prema kriteriju malih uvoznih automobila 8,6% svih učesnika glasanja, glasalo je za Fabiju čime je ovaj model zauzeo treće mjesto u ukupnom poretku.

01 Skoda Octavia - Nagrada Auto Motor und Sport

“Veoma smo zahvalni čitaocima magazina ‘Auto Motor und Sport’ koji su odabrali kao najboljim naše modele  ŠKODA Octavia i ŠKODA Superb,” istaknuo je  Dr. Frank Welsch, ŠKODA član Uprave za razvoj, tokom svečane ceremonije održane u Štutgartu. Ovaj rezultat nam govori da ŠKODA brend proizvodi  vozila za svoje kupce koja najbolje odgovaraju njihovim potrebama: atraktivna, praktična, visoko kvalitetna vozila sa modernom tehnologijom, te pametne ideje koje maksimalno reprezentuju vrijednosti za uloženi novac, dodaje Welch.

ŠKODA doživljava velike uspjehe na mnogim tržištima širom svijeta, naročito sa novom Octavijom koja sve više dobija prestižne svjetske nagrade. U Njemačkoj čitaoci magazina ‘AUTOStraßenverkehr’ (CARtraffic) i ‘Eltern’ (Parents) ocijenili su Octaviu kao ‘Family Car of the Year’. Octavia RS je također od strane čitaoca magazina ‘Auto Bild Sportscars’ ocijenjena kao najbolji serijski sportski automobil u 2013. U Rusiji čitaoci prestižnog magazina „Za Rulem“ nagradili su Octaviu kao „Najbolje vozilo za uloženi novac“. U Švicarskoj Octavia je zauzelo izvanredno drugo mjesto prema izboru „Schweizer Illustrierte“ (Swiss Illustrator) u kategoriji najpopularnije vozilo u Švicarskoj. U Finskoj, Danskoj, Sloveniji, Latviji Octavia je „Automobil godine“. Na domaćem tržištu u Češkoj Republici Octavia je također prglašena automobilom godine za 2014.

Dodatak svemu je nominacija modela Octavia za „Car of the Year 2014“. Od ukupno 30 prijavljenih samo sedam modela ,među kojima je i Octavia, imat će šansu za osvajanje ove nagrade, a proglašenje se očekuje u martu na sajmu automobila u Ženevi.

03 Skoda Octavia - Nagrada Auto Motor und Sport

Kategorije: Vijesti