Honda napravila ‘trkaću’ kosilicu koja razvija 187 km/h

Honda trkaca kosilica 01

Honda napravila ‘trkaću’ kosilicu koja razvija 187 km/h

Iako kosilica nije prevozno sredstvo, njena brzina je veoma bitna, kako za što brže uljepšavanje travnjaka, tako i za postizanje brzinskih rekorda i upisivanje u Guinness-ovu knjigu rekorda.

Honda trkaca kosilica 02

Tako je Honda Mean Mower, na testnoj stazi IDIADA (Tarragona) u Španiji, pod budnim okom zvaničnika iz GUINNESS WORLD RECORDS postigla brzinu od 187,32 km/h.

Honda trkaca kosilica 03

Za upravlječem kosilice bio je vozač Piers Ward, uposlenik BBC TopGear Magazine, a maksimalna brzina je izmjerena na ‘Sjevernom pravcu’ poznate testne staze.

Rekorderska kosilica Mean Mower nastala je na osnovu kosilice Honda HF2620, ali je za ovu priliku potpuno prerađena. Postavljen je veći rezervoar za gorivo, a revidiran je i sistem za hlađanje te ugrađen motor iz motocikla Honda VTR Firestorm. Tako prerađena kosilica razvija 109 KS i 96 Nm obrtnog momenta.

Honda trkaca kosilica 05

Kako bi kosilica bila potpuno upotrebljiva, za rezanje trave postavljeni su čelični ‘noževi’ debljine 3 mm, koje brzinom od 4.000 o/min okreću snažni elektromotori, pa je brzina košenja 24 km/h, što je više nego dvostruko, u odnosu na ‘običnu’ HF2620.

Honda trkaca kosilica 06

Kategorije: Vijesti