Kia osvojila najviša priznanja Zlatni volan za 2023. godinu

KIA EV9

Kia osvojila najviša priznanja Zlatni volan za 2023. godinu

Pobjeda Kijine nove perjanice EV9 u kategoriji “porodični automobili” na takmičenju Zlatni volan za 2023. godinu nastavak je uspješnih nastupa na brojnim takmičenjima. Potpuno električni SUV sa sedam sjedišta je početkom septembra postao ‘Njemački luksuzni automobil 2024. godine’.

“Veliko zadovoljstvo mi je primiti nagradu Zlatni volan. To je dokaz mukotrpnog rada i posvećenosti cijele ekipe Kia,” rekao je Karim Habib, izvršni podpredsjednik i vođa Kijinog globalnog dizajna. “Ovo najnovije priznanje je još jedan dokaz Kijine odlučnosti, da i dalje bude lider na području elektrifikacije, pionirske tehnologije i inovacija, koje iznova opredjeljuju automobilsku industriju.”

Nagrade Zlatni volan su priznanje za najbolja vozila na tržištu

Nagrade Zlatni volan, koje od 1976. podjeljuju AUTO BILD i BILD am SONNTAG, združuju javno glasanje i stručne ocjene i predstavljaju najvažnije priznanje u njemačkoj automobilskoj industriji. Ove godine oba uredništva nominirala su ukupno 57 novih automobila, nakon čega su čitaoci izabrali 21 finalistu.

Ugledni 19-člani žiri je finaliste detaljno testirao na trkalištu DEKRA Lausitzring. Ove godine je žiri prvi put u svojim završnim ocjenama unaprijed razotkrio rezultate dva testa: DEKRA je kod finalista analizirala sisteme za pomoć vozaču, dok je uredništvo časopisa Computer Bild ocijenilo osposobljenost finalista na području povezivosti.

“EV9 je žiri uvjerio kao svestrani i prostran porodični automobil s najmodernijom 800-voltnom tehnologijom, inovativnim funkcijama i odličnim sistemima za pomoć vozaču,” rekao je Robin Hornig, urednik revije AUTO BILD i glavni urednik automobilskog odjeljenja grupacije BILD. Svi rezultati nagrada Zlatni volan biće objavljeni u 45. broju revije AUTO BILD.

Brojne nagrade Zlatni volan za serijsku pobjednicu Kiju

Pobjedom na takmičenju za Zlatni volan za 2023. godinu nastavlja se priča o uspjehu ovog brenda. Kia ima u svojoj ponudi modela čak četiri dobitnika nagrada: kompaktni crossover XCeed zauzeo je prvo mjesto 2019. godine, SUV Sorento pobijedio je 2020., električni crossover Niro EV je 2022. slavio u kategoriji “kompaktni SUV-ovi”, a sada je EV9 Kijin drugi električni model zaredom s nagradom Zlatni volan.

Kia je već dugo pionir na području elektrifikacije. Preoblikovanjem do 2021. godine ova marka je pospješila prelazak na električna vozila i učvrstila svoj položaj jednog od vodećih pružaoca e-mobilnosti na svijetu. U Njemačkoj je 2022. godine čak 41,3 % novih automobila Kia bilo opremljenih priključkom za punjenje (prodajni udio EV i PHEV), dok je na ukupnom njemačkom tržištu taj udio predstavljao 31,4 % (po podacima KBA).

Savršen za porodična putovanja: najviše prostora, svestranosti i dometa

Kao i višestruko nagrađivani električni crossover Kia EV6 i potpuno električni Kia EV9 napravljen je na platformi za električna vozila E-GMP. EV9 je jedan od prvih električnih vozila na tržištu koje se može pohvaliti sa sedam sjedišta i nudi prostranu unutrašnjost s udobnošću dnevne sobe. Na raspolaganju je i u dvije verzije sa šest sjedišta (opcijski kod varijante GT-line).

Dva odvojena sjedišta u drugom redu raspoloživa su i kao relaksirajuća ili okretljiva sjedišta (okreću se za 90 stepeni prema otvorenim vratima ili za 180 stepeni prema trećem redu). Zapremina prtljažnog prostora do 2.393 litra i kapacitet vuče od 2,5 tone su nenadmašivi u e-SUV.

S obzirom na domet je EV9 idealan za porodična putovanja. Varijanta sa zadnjim pogonom (204 KS) može s jednim punjenjem baterije preći do 563 km, dok varijanta s pogonom na sva četiri točka (385 KS) i njegova izrazito sportska varijanta GT-line takođe premašuju granicu od 500 km (AWD: 512 km; AWD GT-line: 505 km; kombinirani domet po WLTP u oba slučaja). Zahvaljujući tehnologiji 800-voltnog punjenja se baterija kapaciteta 99,8-kWh u idealnim uslovima napuni od 10 % do 80 % za samo 24 minuta. S 15 minuta punjenja je moguće dostići 249 km dometa baterije, što pruža izuzetnu učinkovitost u toj klasi.

EV9 je tehnološki spreman na buduće zahtjeve, jer je opremljen tehnologijom V2G za dvosmjerno punjenje. Lider je i na području povezivosti, jer je to prvi model Kia koji nudi osavremenjavanje i nadgradnju preko nove trgovine Kia Connect Store.

19 uglednih članova žirija, među njima i Ralf Schumacher

Priznanja Zlatni volan svake godine se dodjeljuju najboljim novim modelima. Takmičenje je podijeljeno u različite razrede vozila, pri čemu se električni automobili od 2022. ne ocjenjuju odvojeno od benzinskih ili dizelskih. Od ove godine nema više ni odvojenih kategorija za SUV-ove; umjesto toga se takmiče u svojim kategorijama s limuzinama, karavanima, kupeima ili hatchbackovima. Trenutno je sedam razreda vozila: “mali automobili”, “kompaktni razred”, “srednji razred”, “viši srednji razred”, “viši/luksuzni razred”, “sportski automobili” i “porodični automobili”.

U ovogodišnjem 19-članom stručnom žiriju bili su nekadašnji vozači formule 1 Ralf Schumacher i Hans-Joachim Stuck, vozačica relija Isolde Holderied i prvak DTM Maximilian Götz. Pored voditelja Line van de Mars i Sidneyja Hoffmanna učestvovale su i druge zvijezde moto-sporta, kao što su Sophia Flörsch, Daniel Abt i Laura-Marie Geissler. Glumci Rhea Harder i Tom Beck, televizijski kuhar Steffen Henssler te model i influenserica Betty Taube su se pridružili žiriju zajedno s glavnim urednicima revije AUTO BILD i dvije vodeće britanske i nizozemske automobilske revije, Auto Express i Auto Week.

Kategorije: Vijesti