Kia dobitnica dvije dizajnerske nagrade Red Dot

KIA EV6

Kia dobitnica dvije dizajnerske nagrade Red Dot

Kia je dobitnica dvije dizajnerske nagrade Red Dot za svoju dizajnersku instalaciju ‘Moving Inspiration Project’, namjenski urađenu za potrebe italijanskog lansiranja višestruko nagrađivanog potpuno električnog crossovera EV6.

Instalacija i namjenska komunikacijska kampanja osvojile su nagrade za marketing i prostorno komuniciranje u okviru Red Dot Design Awards.

Dizajnerska instalacija naglašava dinamičnost električnog crossovera EV6 i filozofije brenda

Nova instalacija urađena kao plod saradnje italijanske podružnice Kije, italijanske podružnice marketinške agencije Innocean i Roberta Palombe (Palomba Serafini Studio) te inspirisana Kijinim sloganom “Pokret koji inspiriše “, kreirana je kako bi naglasila dinamiku EV6 i filozofiju brenda Kia. Instalacija, premijerno razotkrivena za vrijeme italijanske novinarske prezentacije modela EV6 u novembru prošle godine, predstavlja zamisao o automobilu koji se naizgled kreće čak i kad miruje.

Videosnimke prikazuju umjetničko djelo od početne inspiracije do instalacije

Projekt je široj javnosti predstavljen sa tri videosnimke (linkovi ispod teksta) koje su najprije bile objavljene na tome namijenjenoj stranici na službenom sajtu Kije u Italiji, ali i na Kijinim društvenim kanalima. Prvi video po imenu Inspiration pomogao je ilustrovati genezu projekta s umjetničkog vidika, dok se drugi video po imenu Creation fokusirao na samu izvedbu instalacije. Finalni videosnimak po imenu Installation pokazao je umjetničko djelo u finalnom obliku.

KIA EV6

EV6 je prvo vozilo iz Azije koje će biti stalno izloženo u muzeju automobila u Torinu

Kijin crossover koji naglašava neuobičajenu konstrukciju i električne mogućnosti je i prvo azijsko vozilo koje će biti stalno izloženo u muzeju automobila MAUTO u Torinu. EV6 je postao dio stalne muzejske zbirke unutar prostora namijenjenog motorima. EV6 je izložen zajedno s instalacijom “Moving Inspiration” napravljenoj za potrebe komercijalnog lansiranja vozila.

David Hilbert, direktor marketinga u Kia Europe rekao je: »Ovo je bila izuzetna godina za model EV6 koji je osvojio brojna priznanja, između ostalog titulu Evropskog automobila godine, a dobio je i brojne pozitivne ocjene medija i klijenata. Ova očaravajuća dizajnerska instalacija dodatno naglašava atraktivni koncept EV6 kao i našu dizajnersku filozofiju ‘Opposites United’. Počastvovani smo da tu instalaciju nisu dobro ocijenile samo naše stranke nego i žiri Red Dot.”

Nagrade Red Dot su nastavak martovske ukupne pobjede modela EV6

U martu je Kia EV6 ostvario ukupnu pobjedu na prestižnim dizajnerskim nagradama Red Dot osvojivši najprestižnije priznanje ‘Red Dot: Best of the Best’ za svoj pionirski i u budućnost usmjeren dizajn. Potpuno električni crossover pobijedio je i u kategoriji ‘Red Dot: Inovativni proizvodi’. Pored ovih nagrada EV6 je osvojio i priznanja “Evropski automobil 2022. godine”, “Njemački automobil 2022. godine” u kategoriji Premium, “Irski automobil 2022. godine”, “Automobil 2022. godine« britanskog magazina What Car? i »Crossover godine « po mišljenju TopGear.com 2021.

Kategorije: Vijesti