Toyoti 5 zvjezdica

Toyota Auris i RAV4 – 5 zvjezdica na 2013 Euro NCAP testu

Auris Touring Sports

Ilustrujući Toyotinu stalnu predanost za razvoj automobila s najvišim sigurnosnim standardima, nova Toyota Auris i novi Toyota RAV4 su nagrađeni s maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, prema novim strožijim standardima Euro NCAP programa za 2013.


Novi Toyota Auris

Predstavljen početkom godine, Auris održava Toyotine visoke standarde u aktivnoj i pasivnoj sigurnosti, te je postao prvi model iz C-segmenta koji je dobio 5 zvjezdica prema novom 2013 Euro NCAP programu testiranja.

Opremljen ABS-om s EBD-om, pomoći pri kočenju, kontroli stabilnosti vozila (VSC) i funkcijom signala hitne kočnice, Auris je opremljen SRS zračnim jastucima za vozača i suvozača, u visini koljena  i na bočnoj strani.


Novi Toyota RAV4


Kao prvi SUV koji će zadovoljiti stroge standarde 2013 Euro NCAP-a i zaraditi 5 zvjezdica, novi RAV4 je građen na bazi visoke stigurnosti putnika, ali i pješaka, a koje je Toyota razvijala posljednje tri generacije uspješnog kompaktnog SUV-a.

Novi RAV4 ima još veći nivo sigurnosti od svojih prethodnika, te je opremljen s unaprijeđenom tehnologijom za smanjenje trzajnih povreda, pri čemu je dio standardne opreme 7 zračnih jastuka, uključujući i one za koljena vozača i bočnim zračnim jastucima na prednjim sjedalima.

Aktivni sigurnosni sistem uključuje ABS s EBD, BA (Brake Assist), TRC (Traction Control) i novi VSC+, s integrisanim VSC i EPS sistemom, koji poboljšavaju stabilnost vozila.

Novi RAV4 može biti opremljen i s 3 nove tehnologije – AHB sistemom (Automatic High Beam system), LDA sistemom – alarmom koji upozorava na napuštanje trake, te BSM sistemom – nadzor ‘’mrtvih uglova’’, što dodatno podiže nivo sigurnosti i omogućava praktičniju vožnju.

Kategorije: Vijesti