Honda S660 stiže na američko tržište?

Honda S660 - 01

Honda S660 stiže na američko tržište?

Honda S660, koja pripada isključivo japanskom segmentu automobila, zvanom Kei Jidosha (laki automobili), bilježi izvanredne tržišne rezultate.

Precizni japanci planirali su tokom 2015. godine na japansko tržište plasirati 8.600 primjeraka ovog malog sportskog dvosjeda. Međutim, planirana proizvodnja rasprodana je već početkom avgusta, a još veće iznenađenje predstavlja činjenica da je gotovo 80% kupaca starosne dobi preko 40 godina.

Honda S660 - 02

Povodom ovog neočekivanog tržišnog uspjeha u Japanu, John Mendel izvršni podpredsjednik American Honda Motor, potvrdio je da kompanija razmatra mogućnosti plasmana ovog vozila i na američko tržište. Unatoč vidnom optimizmu, u intervjuu za Edmundus, John Mendel je objasnio da postoje i određene prepreke.

Prema japanskim zakonima vozila iz segmenta Kei Jidosha mogu imati motore maksimalne radne zapremine do 660 ccm i snage do 64 KS, što bi na američkom tržištu bilo neprihvatljivo. Iako konačna odluka nije donešena, šekuliše se da bi za američko tržište ovaj model pokretao 1.0 litreni, 3-cilindarski, turbo punjeni motor sa 127 KS.

Honda S660 - 03

Kategorije: Vijesti