Country Tourer

Opel Insigna Country Tourer

Opel-Insignia-Country-Tourer-286819-medium

Obitelj novih Insignija uskoro će biti upotpunjena jer će u rujnu na Frankfurtskom sajmu automobila svijetu biti predstavljena Opel Insignia Country Tourer. Dok je njena rođakinja Insignia Sports Tourer elegantan obiteljski i poslovni karavan, nova Insignija Country Tourer izražava želju za avanturom. Ovaj sportski svestrani model zahvaljujući svojem podignutom podvozju nudi slobodu od svih gradskih ograničenja i asfaltnih cesta. Country Tourer prepoznatljiv je po zaštitnim pločama ispod karoserije sprijeda i straga, koje su kombinirane s bočnim zaštitnim obrubima blatobrana i pragova, a sve je zaokruženo dvostrukom ispušnom cijevi. Vrhunski sustav pogona na sve kotače osigurava držanje podloge i besprijekorno upravljanje u svim voznim uvjetima. Sve je to upareno sa snažnim turbo motorima poput 2-litarskog SIDI benzinskog agregata sa 184 kW/250 KS i izravnim ubrizgavanjem ili pak  2.0 BiTurbo CDTI motora – oba s impresivnim maksimalnim okretnim momentom od 400 Nm.

„Izvanredan uspjeh naše mladenačke Opel Mokke u segmentu subkompaktnih SUV-ova dokazao je popularnost vozila s karakterom crossovera“, rekao je Duncan Aldred, vršitelj dužnosti potpredsjednika prodaje, marketinga i postprodaje u Opelu. „S novom Insignijom Country Tourer nastojimo popuniti tu sportsku kategoriju u segmentu većih, odnosno srednje velikih vozila. Ona nam omogućuje da kupcima ponudimo alternativan izbor koji Opel dosad nije nudio: začiniti visoku kvalitetu našeg top-modela dozom avanture. Istovremeno smo sigurni da će sportski izgled Insignije Country Tourer privući nove kupce Opelu.“


Opelov pogon na sve kotače: vrhunska tehnologija u srednjoj klasi

Elektronički kontrolirani 4×4 pogon sastoji se visokokvalitetne spojke koja radi prema Haldex principu, te elektronički kontroliranog diferencijala s ograničenim proklizavanjem koji osigurava vrhunsku trakciju na asfaltiranim i neasfaltiranim podlogama. Stalno se prilagođava prevladavajućim cestovnim uvjetima te neprimjetno mijenja raspodjelu okretnog momenta od 0 do 100% između prednje i stražnje osovine te stražnjih kotača. Glavna je prednost tog sustava što se sve to dešava i prije nego kotač počne proklizavati uslijed pomanjkanja trenja, primjerice na mokroj cesti ili onoj prekrivenoj snijegom. U kombinaciji s elektronički kontroliranim FlexRide premium podvozjem, ovaj sustav pogona na sve kotače postavlja nove standarde u vremenu reakcije i kontroli vozila.

Kad je to potrebno, raspodjela pogona koja kontrolira spojku odmah šalje dodatni okretni moment na stražnju osovinu. Senzori sustava 4×4 stalno šalju informacije pojedinačnim kontrolnim modulima o kutu zakretanja vozila, ubrzanju, kutu zakreta volana, brzini okreta kotača, poziciji papučice gasa, broju okretaja motora i okretnom momentu, a raspodjela snage između prednjeg i stražnje osovine stalno se na temelju tih informacija prilagođuje voznoj situaciji.

Opel-Insignia-Country-Tourer-286483-medium

Diferencijal s ograničenim klizanjem s elektroničkom kontrolom (eLSD) na stražnjoj osovini osigurava vrhunsku stabilnost i veću dinamiku. eLSD kontrolira raspodjelu okretnog momenta između stražnjih kotača i prenosi okretni moment na kotač koji najbolje drži podlogu. Osim što nudi bolje trenje u skliskim uvjetima, profinjen rad ovog prilagodljivog 4×4 sustava  jamči najvišu razinu kontrole i aktivne sigurnosti u svim situacijama.

Insignia Country Tourer pogonjena je čak i kad su tri kotača na sipkoj ili skliskoj podlozi i samo jedan kotač drži podlogu.

Prilagodljivi sustav pogona na sve kotače pruža podršku vozaču i u situacijama koje nisu kritične. Sustav automatski prelazi na pogon na prednje kotače čim utvrdi da nisu potrebne prilagodljive intervencije radi smanjenja gubitaka uslijed trenja te uštede goriva.


Ponuda turbo motora: velik okretni moment na zahtjev

Snažni Opelovi turbo motori savršen su spoj za vrhunski 4×4 pogon modela Country Tourer. Izbor od tri motora predvodi 2.0 SIDI (Spark Ignition Direct Injection, paljenje iskrom uz izravno ubrizgavanje) turbo benzinski motor sa 184 kW/250 KS. Taj motor razvija impresivnih 400 Nm okretnog momenta, čime ovaj motoru s izravnim ubrizgavanjem jamči izvanrednu trakciju.

2.0 CDTI turbo dizelski motor visokih performansi sa 143 kW/195 KS također nudi 400 Nm okretnog momenta. Njegov sekvencijalni dvofazni turbopunjač odgovoran je za direktan odziv na gas i izvrsnu vuču. Agregat 2.0 CDTI sa 120 kW/163 KS i 350 Nm okretnog momenta (i jednom ispušnom cijevi) upotpunjuje ponudu motora, a okretni se moment pomoću overboosta nakratko može podići i na 380 Nm.

Motore 2.0 SIDI Turbo i 2.0 CDTI moguće je upariti sa šesterostupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem, dok je 2.0 BiTurbo CDTI dostupan samo s automatskim.

Prednosti su nove Insignije Country Tourer izvan asfalta velike gume i podignuto podvozje, kao i pogon na četiri kotača te živahan odziv. Udaljenost od podloge je 20 mm veća od standardne, što je velika prednost prilikom vožnje na sipkom i neravnom terenu. Stoga kad se koristi tijekom zimskih praznika ili jednostavno kad su cestovni uvjeti nepovoljni, Insignia Country Tourer savršen je suputnik za neasfaltirane ceste i brežuljkasti teren, bilo da se radi o poslu ili razonodi. A i u gradu se ističe svojim privlačnim robusnim izgledom.


Dobro ugođen: vrhunski sportski karavan s karakterom SUV-a

Svrsishodan karakter nove Insignije Country Tourer jasno ukazuje na snažnu želju za slobodom. Uz prepoznatljivu Opelovu prednju masku, sada još širu i dublju, izgled prednjeg dijela posebno je privlačan. Nasred vodoravne kromirane prečke na rešetci nalazi se logotip marke u obliku krila s vanjskim vrhovima okrenutima gore, baš poput krilaca uz prednja svjetla. Zaštitna ploča sa završnom obradom u sjajnoj srebrnoj boji kao da izlazi ispod dijela s motorom, a to je naglašena tema koja se odražava i u dizajnu stražnjeg dijela, gdje su ploče okružene dvama blistavim ispušnim cijevima – sve elementi koji istovremeno odaju dojam snage i sigurnosti.

Još je jedna karakteristična detalj dizajna je zaštitna obloga u boji antracita na bočnim pragovima i donjim dijelovima karoserije, što također čini blatobrane izražajnijima i širima. Robustan izgled Insignije Country Tourer odaje asertivan i samopouzdan karakter. Vizualna točka na „i“ su prepoznatljiva prednja i stražnja svjetala. Zatamnjena prednja svjetla s ugrađenim kromiranim ukrasima odaju dojam visoke kvalitete i sadrže LED žaruljice za dnevnu vožnju u stilu krila, dok LED stop-svjetla i stražnja svjetla također snažno osvjetljavaju. Uz ove jedinstvene dizajnerske odlike nova Insignia Country Tourer uspješno kombinira svoje uloge sportskog avanturista i prestižnog modela s vrha ponude.

Cijene i pojedinosti o opremi bit će objavljeni na datum početka primanja narudžbi, što znači na svjetskoj premijeri 10. rujna na sajmu IAA u Frankfurtu.

Opel-Insignia-Country-Tourer-286820-medium

Kategorije: Vijesti