Izabran deseti jubilarni “Test automobil godine 2023”

Test automobil godine 2023

Izabran deseti jubilarni „Test automobil godine 2023”

Test automobil godine na CARLANDER | auto moto portalu već tradicionalno se bira na kraju kalendarske godine u javnoj anketi. Kao i prethodnih godina čitatelji su odabrali po svom mišljenju šta je najbolje od onoga što smo testirali i predstavili u toku tekuće godine. Uz izbor čitatelja treću godinu za redom i CARLANDER redakcija bira test automobil godine. U 2023. godini koja je na samom izmaku testirali smo 12 automobila od osam različitih proizvođača koji su dostupni za prodaju na bh. tržištu. Ovogodišnji pobjednici dolaze iz istog, još uvijek, najpopularnijeg segmenta!

Iza nas je još jedna godina u kojoj smo testirali značajan broj automobila iz različitih segmenta sa potpuno različitim konceptom. Osam automobilskih zastupnika u BiH na raspolaganje nam se stavilo 12 različitih modela, pa smo tako imali priliku testirati automobile sa tradicionalnim benzinskim i dizelskim motorima, ali i one sa hibridnim i potpuno električnim pogonom. Rekli bi smo, bilo je tu za svakog po nešto, od sportskih snažnih SUV modela, porodično i ekološki orijentiranih hibrida, pa do dizelskih tradicionalista…

Čitatelji CARLANDER | auto moto portala ove godine najveći broj glasova dali su Peugeot 408 modelu (detaljan test pobjedničkog modela po izboru čitatelja možete pročitati OVDJE). Francuski SUV svojom pojavom definitivno nikoga nije ostavio ravnodušnim, međutim on nije ponudio samo vrhunski izgled već i odličnu upotrebljivost te najsuvremeniju tehnologiju. Cijene automobila su vrtoglavo otišle „u nebo” međutim 408-ca još uvijek je u „normalnim” cjenovnim okvirima.

Jasmin Salkić - Peugeot BiH

Jasmin Salkić, Peugeot BiH

Zanimljivo da su čitatelji prošle godine odabrali kao pobjednika za broj manji 308 model koji se također na tržištu bori sa istim „oružjem” kao i ovogodišnji pobjednik. Peugeot neumorno radi na razvoju postojećih i uvođenju novi modela, a odlične prodajne brojke sa evropskih tržišta dolazi potvrda da francuski proizvođač ide u dobrom pravcu.

Toyota Corolla Cross hibrid zauzela je drugo mjesto u ovogodišnjoj anketi što je i jedan od ohrabrujućih znakova da se prilično konzervativno bh. tržište polahko okreće kao modernim i ekološki prihvatljivim pogonskim sistemima. Iako sama Corolla Cross ne kotira među cjenovno jeftinim automobila, ona je sigurno u samom vrhu po niskoj potrošnji goriva o čemu smo pisali u našem testu. Treće mjesto zauzeo je Audi Q5 Sportback sa tradicionalnim TDI motorom i quattro pogonom što pokazuje da bh. kupci još uvijek imaju velike simpatije prema marki sa četiri prstena.

Test automobil godine po izboru CARLANDER redakcije 2023.

Ovogodišnji pobjednik „Test automobila godine 2023.” po izboru redakcije CARLANDER | auto moto portala je CUPRA Formentor. Pobjednik za ovu godinu po izboru redakcije dolazi iz također SUV segmenta.

CUPRA kao nekonvencionalan brend na bh. tržište stigla je na samom početku 2023. godine te se za kratko vrijeme izborila za svoj dio tržišnog udjela. Nakon samog predstavljanja brenda stigle su i prve test vožnje Formentor modela koji je „prvijenac” španske marke. Sportski SUV testirali smo u dvije izvedbe koje su po nama najinteresantnije bh. kupcima, a to su modeli sa izuzetno poželjnim pogonskim sklopovima. Testirali smo model Formentor sa 2.0 litrenim TDI motorom i 4Drive pogonom na sva četiri točka i sportsku VZ izvedbu sa snažnim 2.0 TSI benzincem koji isporučuje 320 KS.

Lamija Hajrulahovic Cupra BiH

Lamija Hajrulahović, Cupra BiH

Španski sportski SUV pravo je osvježenje za bh. tržište, prije svega zahvaljujući svom odličnom dizajnu koji se značajno ne mijenja u odnosu na izbor motora i paketa opreme. Zbog toga kupci u svakoj izvedbi imaju veoma atraktivan automobil koji može biti i štedljiv, sportski brz i dovoljno upotrebljiv za svakodnevicu. Cjenovni raspon je širok što je također važan faktor za bh. kupca. Šta Formentor nudi najbolje ćete se uvjeriti kroz naša dva testa: Formentor 2.0 TDI 4Drive i Formentor 2.0 TS VZ.

Dosadašnji pobjednici u našoj anketi su:

2014. – Seat Leon ST
2015. – Volkswagen Passat
2016. – Škoda Superb
2017. – Renault Mégane Grand Coupé
2018. – Audi A6
2019. – Volkswagen Arteon
2020. – Škoda Superb Scout
2021. – Toyota Yaris Cross
2022. – Peugeot 308
2023. – Peugeot 408

Pobjednici po izboru CARLANDER redakcije

2021. – Seat Tarraco 1.4 Hybrid
2022. – Kia Sportage
2023. – CUPRA Formentor

Kategorije: Anketa, Vijesti