Kia će u Meksiku graditi novu fabriku vrijednu milijardu dolara

Kia Fabrika

Kia će u Meksiku graditi novu fabriku vrijednu milijardu dolara

Iz korporacije Kia Motors javljaju da su s meksičkom vladom potpisali sporazum o gradnji fabrike automobila u gradu Monterrey u sjeveroistočnoj pokrajini Nuevo León.

Na svečanosti potpisivanja sporazuma održanoj 27. avgusta u Mexico Cityju prisustvovali su visoki predstavnici obje strane – između ostalih potpredsjednik Kia Motors Corp., Hyoung-Keun (Hank) Lee, meksički predsjednik Enrique Peña Nieto te Rodrigo Medina de la Cruz, guverner pokrajine Nuevo León.

Gradnja počinje već krajem idućeg mjeseca, a trebala bi biti završena u prvoj polovini 2016. godine, kada će proizvodni kapacitet tamošnje fabrike iznositi 300.000 vozila godišnje. S ovom fabrikom će se godišnji proizvodni kapaciteti korejskog giganta povećati na čak 3,37 miliona vozila – od toga 1,69 miliona vozila u Koreji, a u drugim zemljama preostalih 1,68 miliona vozila. Vodeći ljudi Kije još nisu odlučili koji modeli će se proizvoditi u ovoj novoj fabrici.

Vrijednost investicije, koja će se protezati na 500 hektara, ocijenjena je na milijardu američkih dolara, što ne uključuje brojne dobavljače, koji će tamo takođe postaviti svoje pogone.

Korporacija Kia Motors je kao jedan od najbrže rastućih automobilskih proizvođača na svijetu razmišljala o različitim mogućnostima ulaska na svjetska tržišta, a koji bi osigurali daljnji razvoj robne marke. Meksiko, kome stručnjaci prognoziraju velik porast potražnje za novim vozilima, izabran je kao lokacija za Kijinu novu fabriku, jer je jedno od glavnih tržišta, gdje Kia još nije prisutna kroz svoju prodajnu mrežu.

Za Kiju je u proboju na meksičko tržište od ključnog značaja uspostavljanje lokalnih proizvodnih kapaciteta, jer Meksiko ima visoke carine za uvoz vozila iz Južne Koreje. Osim toga Meksiko je poznato i po svojoj vrlo dobro obučenoj i jeftinoj radnoj snazi te brojnim bescarinskim trgovačkim sporazumima (npr. NAFTA) sa 40-ak zemalja.

Kia očekuje da će njena meksička fabrika zahvaljujući svom strateškom položaju odigrati ključnu ulogu u rješavanju teškoća s kojima se Kia suočava u zadnjih nekoliko godina, a to je kako zadovoljiti potražnju za vozilima Kia. To će Kiji prvenstveno omogućiti kraće rokove isporuke za vozila namijenjena američkom tržištu, gdje već nekoliko godina bilježe dramatičan rast prodaje. Osim toga Kia s ovom fabrikom namjerava postaviti čvrste temelje za jačanje prodajne mreže po cijeloj Centralnoj i Latinskoj Americi i istovremeno rasteretiti Kijine proizvodne kapacitete u Južnoj Koreji, koji će biti namijenjeni ostalim regijama.

Kategorije: Vijesti