Kia dodatno investira u Auroru i razvoj autonomnih vozila

Kia dodatno investira u Auroru i razvoj autonomnih vozila

Kia Motors, kao dio grupacije Hyundai Motor Group, i Aurora Innovation Inc. nedavno su potpisali dogovor da će sestrinske kompanije Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation dodatno investirati u Auroru kako bi ubrzali razvoj tehnologija namijenjenih autonomnoj vožnji.

Dodatna investicija će osnažiti strateško partnerstvo koje traje od 2018. godine, kada je započela saradnja u razvoju tehnologije autonomne vožnje modela NEXO s pogonom na gorive ćelije. S ovom novom investicijom su se partneri obavezali da će raširiti istraživanja na različite modele kako bi što prije nastala optimalna platforma za autonomna vozila.

“Aurora je vodeći inovator na području razvoja tehnologije za autonomnu vožnju i radujemo se još boljoj saradnji sa njima,” rekao je Youngcho Chi, predsjednik odjeljenja za inovacije u grupaciji. “Zajednički rad sa svjetskim liderom na tom području će nam pomoći da razvijemo potpuno autonomna vozila, koja su sigurna i inovativna za naše kupce.”

Saradnja u razvoju platforme za autonomna vozila i usluga Aurora Driver

Od osnivanja je Aurora brzo postala vodeća kompanija na području razvoja tehnologije za autonomna vozila. Njen sistem Aurora Driver čine lidar, radar i kamere, koje prepoznaju svijet oko vozila, a tu je i računar koji pokreće module softwara, što omogućava logično shvatanje svijeta i planiranje sigurnog putovanja. Ugradnjom Aurora Drivera će vozila Kia unaprijediti sposobnost praćenja, odazivanja i prilagođavanja različitim okruženjima.

Kijino partnerstvo s Aurorom je dio napora grupacije postati lider na području autonomnih vozila. Grupacija je 2017. uspješno predstavila djelovanje tehnologije za autonomna vozila na području Las Vegasa. 2018. godine su na zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu (J. Koreja) predstavili flotu autonomnih vozila 4. stepena autonomne tehnologije.

Kia namjerava 2021. godine početi s komercijalnom upotrebom autonomnih vozila 4. stepena s probnom flotom autonomnih robotskih taksija u pametnim gradovima. Sa savladavanjem trenutnih ograničenja vozila i vozača Kia će obogatiti živote svojih klijenata i omogućiti im pravu slobodu mobilnosti.

Aurora

Aurorina misija je nuditi prednosti tehnologije za autonomna vozila sigurno, brzo i široko. Platforma Aurora Driver kombinuje software i hardware s ciljem omogućavanja transporta budućnosti. Aurora, koju su 2017. godine osnovala tri lidera s područja autonomne vožnje – Chris Urmson, Sterling Anderson i Drew Bagnell, ima kancelarije i testira vozila u američkim gradovima Palo Alto, San Francisco i Pittsburgh. Investitori u Auroru su i neke najveće kompanije i fondovi na svijetu, kao npr. Amazon, Sequoia, Greylock i drugi.

Kategorije: Vijesti