Kia i Ionity spremili iznenađenje za kupce EV6

Kia EV6 i Ionity

Kia i Ionity spremili iznenađenje za kupce EV6

Novi električni crossover Kia EV6, koji ima najveći domet 510 km (WLTP), evropskim kupcima će nuditi razgranatu mrežu punionica visoke snage i integrisan način plaćanja.

Kompanija Kia, koja je jedan od suvlasnika mreže IONITY, korisnicima će omogućavati niže cijene punjenja u jedinoj panevropskoj mreži, koja trenutno nudi vrlo brzo punjenje snage 350 kW.

Punjenje EV6 s 10 % na 80 % za 18 minuta, za 100 km dometa manje od 4,5 minute punjenja

Jedna od mnogih visokotehnoloških funkcija modela Kia EV6 je mogućnost 800-voltnog punjenja baterija, koja je prvi put u tom razredu raspoloživa s visokom snagom. Na punionicama IONITY za punjenje s 10 % na 80 % baterije potrebno je samo 18 minuta, a manje od 4 i po minute punjenja dovoljno je za 100 kilometara vožnje.

Više od 400 vrlo brzih punionica u 24 evropske zemlje

Kijino partnerstvo s mrežom punionica IONITY, čiji suvlasnik je i Kia, kupcima omogućava pristup do više od 400 punionica u 24 evropske zemlje, a punjačka mjesta su u ovoj široko razgranatoj međunarodnoj mreži postavljena na svakih 120 kilometara.

Kia EV6 i Ionity

Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, komentarisao je: “Naše partnerstvo s IONITY je suštinski dio naših planova da električna vozila postanu pristupačnija mogućnost, kao i dolazak na tržište čak 11 modela do 2027. godine. Pouzdana infrastruktura, koja podržava naša vozila visokih performansi, ključna je u ohrabrivanju još više ljudi da pređu na električnu mobilnost. Kombinacija Kijinog vrhunskog vozila EV6 dugog dometa i pristupa do mreže IONITY obogaćuje korisničko iskustvo za električna vozila s povoljnostima kao što su bezbrižno putovanje s jednostavnim pristupom do široke mreže punionica, jednostavan način plaćanja, niske cijene struje i najvažnija stvar – vrlo brzo punjenje.”

Mrežu punionica IONITY, koja koristi vodeći evropski punjački standard CCS (Combined Charging System), napajaju 100-postotno obnovljivi izvori energije. Tako mogu vozači voziti ne samo bez ispusta nego i ugljično neutralno.

Kia EV6 i Ionity

Vozačima novog električnog vozila Kia EV6 su punjačka mjesta IONITY vidljiva u navigacijskom sistemu među dinamičnim zanimljivim tačkama (tzv. POI), koja u realnom vremenu pokazuju stanje raspoloživosti. Korisnici nakon toga pomoću aplikacije Kia Charge mogu jednostavno izvršiti plaćanje na javnoj punionici.

Kupci EV6 imaju nižu cijenu kilovatnog sata

Kia će za zadovoljavanje potreba svojih korisnika nuditi dva paketa. Osnovni paket, koji će biti raspoloživ krajem godine, koštaće 4,5 EUR mjesečno i korisnicima će nuditi struju po cijeni od 0,52 EUR/kWh, što je niže u odnosu na 0,79 EUR/kWh, koja je trenutno u ponudi većine javnih punionica. Drugi paket (Power), koji će biti raspoloživ već od maja, namijenjen je češćem punjenju, a za mjesečnu pretplatu od 13 eura nudi punjenje za 0,29 EUR/kWh.

Kia EV6 i Ionity

Još jedna prednost za kupce je aplikacija Kia Charge, koja omogućava pristup ne samo do mreže IONITY, nego i do Kijinog partnera Digital Charging Solutions (DCS), koji ima po Evropi oko 205.000 punjačkih mjesta, uključujući i priključke AC i DC. Korisnici ovih usluga sva punjenja plaćaju jednom mjesečno na jednom računu i potpuno transparentno.

Krenule prednarudžbe EV6, prve isporuke krajem godine

Svi kupci novog EV6 će do kraja 2022. godine dobiti besplatnu jednogodišnju pretplatu na paket IONITY ‘Power’. U nekim zemljama, u kojima već od aprila kreću predrezervacije EV6 za izvedbe Base i GT Line kupci će dobiti i jednogodišnju pretplatu na Kia Charge (paket Plus ili Advanced) i vaučer za punjenje. Takvu ponudu će besplatno dobiti svi oni koji će do kraja 2022. potvrditi narudžbu izvedbe EV6 GT.

Kategorije: Vijesti