Kia objavila aprilske podatke o globalnoj prodaji

KIA EV6 GT

Kia objavila aprilske podatke o globalnoj prodaji

Korporacija Kia je u aprilu u svijetu prodala 249.734 vozila, što je 78-postotno povećanje u odnosu na april 2020. godine.

Kijinu globalnu prodaju »vukli« su sportski terenci Sportage (27.955 prodatih vozila) i Seltos (26.864 vozila, ne prodaje se u Evropi). Treći najpopularniji model Kije bila je limuzina K3, koja je našla 22.591 novog kupca.

Prodaja u Južnoj Koreji iznosila 51.128 vozila, 1,5 % više nego lani
Kia je u Koreji u aprilu prodala 51.128 vozila, što je 1,5-postotno povećanje u odnosu na lanjski april. Prodaja jednovolumena Carnival i limuzine K5 najviše je doprinijela rastu Kije na tamošnjem tržištu.

Prodaja van Koreje iznosila 198.606 vozila, što je 121 % više nego u aprilu 2020.

Prodaja van Koreje skočila je čak za 121 posto u odnosu na lanjski april. Prodato je 198.606 vozila, pri čemu su najviše zasluga imali Sportage, Seltos i Rio (hatchback i limuzina). Ovaj veliki skok posljedica je oporavka globalne potražnje, koja se zaustavila početkom izbijanja epidemije COVID-19 kada su bile privremeno zatvorene Kijine fabrike širom svijeta.

Prodaja automobila se na velikim tržištima, kao što su npr. SAD, uprkos zahtjevnoj poslovnoj klimi, oporavila, a najzaslužniji za dobre globalne rezultate bili su sportski terenci Telluride (Svjetski auto godine 2020.) i Seltos. Kia je u SAD-u zabilježila svoj drugi najbolji mjesec dosad, s čak pet modela koji su u u aprilu ostvarili rekordnu prodaju.

Kia se s novim modelima, na čelu s električnim EV6, tek zahuktala

Kia će i dalje biti fokusirana na implementaciju srednjoročne i dugoročne poslovne strategije ‘Plan S’ te će se više posvetiti povećanju prodaje i profitabilnosti, što će joj omogućiti novi modeli, uključujući novi električni model EV6 i limuzinu K8.

Kategorije: Vijesti