Kia osvojila tri nagrade za dizajn – Optima Sportswagon, Niro i novi Rio

Kia osvojila tri nagrade za dizajn – Optima Sportswagon, Niro i novi Rio

Kia je opet osvajač dizajnerskih priznanja Red Dot i na ovogodišnjem konkursu je zabilježila trostruku pobjedu. Optima Sportswagon, hibridni krosover Niro i potpuno novi Rio pobijedili su u svojim kategorijama. Optima Sportswagon je za svoj izvanredan dizajn osvojila najprestižniji naziv ‘najbolji od najboljih’, dok je Niro pohvaljen zbog posvećenosti detaljima.

Optima Sportswagon pobijedila u kategoriji ‘Red Dot: Best of the Best’

Optima Sportswagon uspješno nastavlja priču svoje limuzinske sestre, koja je 2016. osvojila priznanje ‘najbolja od najboljih’ – kao i prethodna generacija 2011. godine

Kia od 2009. osvojila već 18 nagrad Red Dot

Kia je inače od 2009., kada je najstariji korejski proizvođač automobila osvojio svoju prvu nagradu (model Soul), osvojila već 18 nagrada Red Dot. Pritom je potrebno spomenuti da je Kia ove godine već dobila tri nagrade iF za dizajn.

“Dizajn tri nagrađena modela je rezultat vrlo tijesne saradnje naših dizajnerskih centara u Koreji, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim državama. Naš globalni dizajnerski tim može biti ponosan na trostruku pobjedu, koja naglašava Kijin vrhunski dizajn, koji su jednoglasno prepoznali stručnjaci ”, o novom dostignuću Kije kaže Peter Schreyer, predsjednik i šef dizajna u korporaciji Kia Motors i dodaje: “Činjenica da smo s Optimom već treći put osvojili nagradu Red Dot: najbolji od najboljih, dokaz je neprestanog fantastičnog rada pri dostizanju najviših dizajnerskih standarda.”

Optima Sportswagon, Kijin prvi karavan u D klasi, koji je isključivo namijenjen Evropi, nudi atraktivan izgled i unutrašnjost visokog kvaliteta, a pored toga dodaje praktičnost i privlačnost karavana.

Potpuno novi Rio osjetno se razlikuje od prethodnika i kupcima nudi odvažan, novi dizajn i modernu, ali vrlo funkcionalnu kabinu, koja se ponosi najsavremenijim tehnologijama s područja infotainmenta i sigurnosti. Duži poklopac motora i uspravniji C stubić daju autu agresivniji izgled, a prema vozaču usmjerena armaturna ploča nudi inovativan i ergonomičan dizajn.

Kia Niro spaja praktične prednosti i privlačan izgled kompaktnog crossovera s elegantnim stilom zbog kojeg odskače iz mase konzervativnijih hibridnih modela, čime pruža jedinstven izgled ovog prvog hibridnog crossovera na svijetu.

Nagrade Red Dot Awards: prijavljenih više od 5.500 proizvoda iz 54 zemlje

Takmičenje, koje se još od 1955. godine izvodi pod okriljem dizajnerskog centra Sjeverni Ren-Vestfalija, važi za jedno od najprestižnijih na svijetu na področju dizajna. Žiri čini 39 nezavisnih stručnjaka među kojima su nezavisni dizajneri, profesori dizajna i novinari.

Nagrade Red Dot podjeljuju u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i konceptni dizajn), i ocijenjuju ih na osnovu kriterija kao što su inovacije, formalni kvalitet, funkcionalnost i ekološka primjerenost. Za priznanja za 2017. godinu konkurisale su kompanije iz 54 zemlje, koje su prijavile više od 5.500 proizvoda.

Svečano predstavljanje red dot nagrada održaće se 3. jula 2017. u njemačkom Essenu u pozorištu Aalto, opernoj kući koju je dizajnirao Alvar Aalto.

Kategorije: Vijesti