Kia predstavlja novi 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom

kia DCT00 (Medium)

Kia predstavlja novi 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom

Kia je salonu automobila u Ženevi predstavila novi 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom (DCT), koji pokazuje smjernice budućih mjenjača ovog korejskog automobilskog giganta.

Novi mjenjač – Kijin prvi ovakvog tipa – napravljen je kako bi pružio bolje iskorištenje goriva i istovremeno nudio bolje performanse i sportskiji osjećaj u vožnji.

Osmišljen kao efikasnija zamjena za Kijin postojeći 6-stepeni automatski mjenjač, koji je u ponudi u većini Kijinih modela, novi DCT kombinuje prednosti ručnog i automatskog mjenjača istovremeno nudeći brži prenos brzina.

U toku razvojnog procesa inžinjeri su imali za cilj 7-postotno smanjenje potrošnje goriva i  5-postotno poboljšanje ubrzanja (0-100 km/h) u odnosu na postojeći 6-stepeni DCT mjenjač.

kia DCT01 (Medium)

Jedno od ključnih područja u razvoju DCT-a su smanjenje buke i vibracija što su postigli s vanjskim nosačem mjenjača što omogućava glatko mijenjanje brzina bez silovitih trzaja.

DCT se sastoji od dva kvačila, a svako od njih je upareno sa električno upravljanim mehanizmom aktiviranja kvačila s ciljem poboljšanja iskoristivosti goriva, i parnim ili neparnim stepnima prenosa. To DCT-u omogućava sekvencijalno djelovanje ili direktno preskakanje na jednu od 7 brzina (i „rikverc“) u zavisnosti od vozačevih želja.

Takvim djelovanjem DCT smanjuje gubitak okretnog momenta tokom mijenjanja brzina i pruža glatku vožnju u svim uslovima. Širi obim djelovanja motora sa 7-stepenim mjenjačem rezultira manjom potrošnjom goriva i boljim perfomansama u odnosu na postojeće 6-stepene DCT-ove.

Novi 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom biće u u ponudi u vozilima Kia od 2015. godine.

kia DCT02 (Medium)

Kategorije: Vijesti