Kia Quoris postavlja nove standarde udobnosti

Kia Quoris postavlja nove standarde udobnosti

Kada se Kijina nova luksuzna limuzina Quoris krajem godine pojavi na tržištima izvan Južne Koreje predstavljaće zaista širok raspon opreme koja postavlja nove standarde luksuza i jednostavnosti upotrebe.

Vozači Quorisa cijeniće sve kvalitete novog 12,3-inčnog TFT LCD ekrana. Dva okrugla mjerača visoke rezolucije nude širok izbor informacija. Podešavanja prikazivanja (vrsni red, boje i veličina podataka) može svaki vozač sam podesiti onako kako želi.

Zbog veće sigurnosti Quoris će biti opremljen ekranom na vjetrobranskom staklu (head-up display). Sistem automatski prilagođava intenzitet osvjetljenja prikazanih informacija i diskretno ih prikazuje na staklu, što vozaču omogućava praćenje informacija bez pomicanja pogleda s ceste. Informacije koje nudi sistem između ostalog uključuje trenutnu brzinu, lokalna ograničenja brzine, smjer navigacije, registraciju mrtvog ugla i pametni tempomat.

Dodatnu sigurnost noću nudi sistem prilagodljivih prednjih farova AFLS (Adaptive Front Lighting System) – spada u standardnu opremu – koji djeluje u kombinaciji sa LED farovima u dvije kocke s po četiri svjetla u svakom faru. Donja kocka osvjetljava kratkim snopom, koji se automatski pomiče gore/dole i lijevo/desno i kontroliše ga AFLS, a prilagođava se s obzirom na brzinu vozila i ugao upravljača. Pruža različite (i najprimjerenije) načine osvjetljavanja, npr. kratak snop (izvan naselja i u naselju), srednje dug/širok snop (uobičajeni način), pa sve do dugog snopa osvjetljavanja (za brzine veće od 110 km/h).

Četiri kamere omogućavaju 360-stepeni ugao razgledavanja okoline vozila

Za omogućavanje maksimalnog komfora i sigurnosti Quoris je opremljen sistemom AVMS (Around-View Monitor System). Četiri kamere sa 360-stepenim uglom razgledavanja okoline vozila, koji se prikazuje na navigacijskom ekranu, nude osjećaj komfora za vozača i sve putnike.

Vozačima je od pomoći i parking sistem PGS (Parking Guide System). Pomoću senzora ugla upravljačkog obruča i kamere na zadnjem dijelu vozila na ekranu navigacijskog uređaja prikazuje predviđeni smjer vozila kod parkiranja. Kompjuter automatski ‘preuzima kontrolu’ nad pomjeranjem upravljačkog obruča, a vozačev zadatak je samo kontrolisati ubrzavanje i kočenje. Kao dodatak ovom vrlo efikasnom sistemu parkiranja pomaže i mali prekidač elektronske parking kočnice, koji se nalazi pored ručice mjenjača i omogućava jednostavno zatezanje i popuštanje ručne kočnice.

Kia u Quorisu prvi put predstavlja radarski tempomat (Advanced Smart Cruise Control –  ASCC). Radarski sistem, koji je ugrađen u desni dio prednjeg branika, neprestano prati cestu ispred sebe, sve do razdaljine 174 metra. Vozač može jednostavno upotrebom prekidača na upravljačkom obruču podesiti razdaljinu izborom jedne od četiri opcije (52, 40, 32 ili 25 metara pri brzini 90 km/h).
Quoris se može, ukoliko je to potrebno, automatski zaustaviti do potpunog mirovanja. Ako je zaustavljanje kratko i saobraćaj se neometano odvija, Quoris automatski nastavlja vožnju. Ako je zaustavljanje duže od tri sekunde vozač mora ponovo upaliti vozilo.

Izvanredna prostranost ispod sunčanog krova

Pored svih visokotehnoloških pomagala koja su na raspolaganju svim putnicima u Quorisu ova limuzina im omogućava i uživanje u savremenoj, profinjenoj i  luksuznoj kabini. Prednja sjedišta su presvučena vrhunskom NAPPA kožom i električno su podesiva, grijana i hlađena. Vozačevo sjedište je podesivo u čak 16 smjerova (sa memorijskom funkcijom za dva korisnika), a suvozačevo u 10. Zadnja sjedišta imaju 3-stepeno podešavanje grijanja leđnog i sjedajućeg  dijela, s ručnim podešavanjem bubrežnog dijela i složivim centralnim naslonom za ruku. Unutrašnjost je, zahvaljujući međuosovinskom razmaku (3.045 mm) i visini (1.490 mm), veoma prostrana.

Prostor za glavu (1.020 m) i noge (1.145 mm) na prednjim sjedištima je izjednačen s najvećim u klasi, dok je prostor za noge (990 mm) na zadnjim sjedištima najbolji u svojoj klasi. Kabinu možemo osvjetliti prirodnom svjetlošću kroz veliki (910 x 480 mm) električno pomični panoramski krov, koji je standardan kod svih oprema. Prtljažni prostor je sa svojih 455 litara zapremine takođe veoma velikodušan.

Vrhunski audio i multimedijski sistem Lexicon na zadnjim sjedištima

Infotainment sistem djeluje pomoću procesora Intel Atom, koji je u Kiji premijerno, a rezultat je saradnje ove dvije kompanije. Ekran na dodir na armaturnoj ploči vozaču omogućava iskorištenje svih prednosti i usluga, dok ekran, koji se nalazi pozadi podržava različite video formate i pozadi sjedećim nudi obilje zabave. Mogu uživati u vrhunskim zvucima i formatima kao što su MPEG1/2/4, WMV9, Divx4/5/6, Xvid i H264, a osim toga tu je i izvrsna 3D grafika, koja se prikazuje na dva 9,2-inčna ekrana smještena na leđnom dijelu prednjih sjedišta.

Složivi centralni naslon za ruke na zadnjim sjedištima opremljen je dvostrukim komandama i džojstikom za multimedijski sistem, koji onima koji sjede pozadi pruža širok izbor zabave.
Quoris se može pohvaliti i vrhunskim audio sistemom Lexicon, koga je doradio renomirani Harman, specijalista za zvuk po standardima koji važe za koncertne dvorane. 12-kanalno digitalno pojačalo smješteno je u prtljažniku, dva zvučnika su u paru prednjih vrata, po tri su u paru zadnjih vrata, četiri se nalaze na centralnoj armaturi, a dva surround zvučnika i sub-woofer se nalaze na zadnjoj polici, bez posega u prtljažni prostor.

Quoris standardno dolazi sa pametnim ključem, koji registrovanjem blizine vozila automatski otključava vozilo. Za maksimalni komfor korisnik uopšte ne mora dirati ključ, može ga imati u džepu ili torbi, što znači da ima sasvim slobodne ruke za djecu ili utovar prtljaga.

Kategorije: Vijesti