Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Kia Sorento

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Po najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) je Kia u prvoj polovini 2023. u Evropi (Kia ovdje ubraja zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku i Ujedinjeno kraljevstvo) registrirala 304.757 vozila, što znači da je i u 2023. ostvarila rekordne rezultate.

Kia je ostvarila povećanje prodaje za 3,8 & u odnosu na isti period 2022. godine. Samo u junu prodali su 54.611 vozila Kia, što je 5,4 % više nego u junu lani. Kijin evropski tržišni udio u prvom polugodištu iznosio je 4,6 %.

Kijina elektrificirana vozila predstavljala su 34 % njene evropske prodaje

U prvoj polovini ove godine su elektrificirana vozila Kia predstavljala 34 % (103.656 vozila) prodaje Kije u Evropi, što dokazuje da se ovaj brend uspješno etablira kao pružalac rješenja održive mobilnosti. Predsjednik Kia Europe Won-Jeong Jeong rekao je: “Nakon rekordnog početka godine Kia je u prvom polugodištu 2023. ostvarila rekordne rezultate. S planiranim početkom prodaje našeg dugo očekivanog modela EV9 u drugoj polovini godine vjerujemo da će i ovaj novi model i dalje svjedočiti o Kijinoj tehnološkoj snazi i da će ga evropski kupci dobro prihvatiti.”

U prvom polugodištu ove godine je bio najprodavniji model Kije sportski terenac Sportage s 82.826 prodatih primjeraka, a slijedili su mu Ceed (uključuje četiri izvedbe karoserije: Ceed, ProCeed, Ceed SW, XCeed) s 68.758 primjeraka i mališan Picanto s 39.133 prodata primjerka.

Kategorije: Vijesti