Kije ćemo do kraja godine otključavati pomoću mobitela

Kije ćemo do kraja godine otključavati pomoću mobitela

Kia Motors, dio koncerna Hyundai Motor Group, nedavno je predstavila ‘digitalni ključ’, koji korisnicima omogućava otključavanje i startovanje vozila pomoću pametnog telefona.

Digitalni ključ, koji će ubuduće zamijeniti fizički ključ, moći ćemo prenijeti preko aplikacije, a moći će ga koristiti više ovlaštenih korisnika.

Tehnologija NFC (Near Field Communication) će u neposrednoj blizini vrata vozila prepoznati pametni telefon s ovlaštenim digitalnim ključem.

NFC antena za prepoznanje je postavljena u ručici vozačevih i suvozačevih vrata, dok je antena za startovanje motora postavljena u pretincu na konzoli, koji je namijenjen bežičnom punjenju mobilnih telefona. NFC je oblik identifikacije radijske frekvencije (RFID – Radio Frequency Identification), koji pruža visok nivo sigurnosti, jer se bežična NFC komunikacija izvodi samo kada su uređaj i čitač udaljeni tek nekoliko centimetara.

Nakon otključavanja vozila korisnik će moći sa smještanjem pametnog telefona u pretinac na središnjoj konzoli, gdje se odvija bežično punjenje, pritiskom na dugme Start / Stop upaliti motor.

Korisničke postavke pohranjene su u vozilu i kada vozilo prepozna ključ, postavke se automatski prilagođavaju korisniku – između ostalog položaj bočnih ogledala, sjedišta i upravljačkog obruča, a pored toga postavke obuhvataju i audio-video-navigacijski sistem i projicirni zaslon na vjetrobranskom staklu.

Kijin digitalni ključ ćemo moći koristiti za daljinsko upravljanje određenih sistema vozila preko pametnog telefona. Upotrebom bluetooth komunikacije BLE (Bluetooth Low Energy) korisnici će moći otključavati i zaključavati vozilo, aktivirati alarm i upaliti motor. Pored toga će moći – jednom kada vozila s automatskim parkiranjem budu u komercialnoj upotrebi – daljinski upravljati ovim uslugama.

Digitalni ključ identificira korisnika, a onda vozilo automatski prilagođava postavke, što omogućava car-sharing vozila

Pristup funkcijama pojedinog vozila može se prilagođavati svakom pojedinačnom korisniku, a može se podestiti i vremenski period pristupa. U slučaju najama vozila vlasnik vozila može predprogramirati trajanje upotrebe vozila ili ograničenje upotrebe samo na određene funkcije. Tako se na primjer može omogućiti kuriru da otključa prtljažnik zbog dostave pošiljke.

Kada car-sharing bude dovoljno rasprostranjen digitalni ključ će omogućiti unajmljivanje i iznajmljivanje vozila bez fizičkog kontakta vlasnika vozila i vozača, jer će sve moći srediti preko aplikacije.

Pored omogućavanja vozilima Kia da se uključe u program car-sharinga digitalni ključ će ubuduće pružati funkcije, kao što su npr. alarm, koji će se aktivirati kada vozilo prekorači određenu brzinu ili kada napusti određeno područje.

Za slučajeve, kao što su npr. posjete servisnih radionica, gdje je izručivanje digitalnog ključa nepraktično, još uvijek će biti na raspolaganju klasični pametni ključ ili pametna kartica.

Kia ovu tehnologiju namjerava u svojim vozilima ponuditi do kraja godine.

Kategorije: Vijesti