Lexus Design Award 2012

Lexus Design Award 2012

U toku je natječaj za Lexus Design Award: međunarodno takmičenje za mlade dizajnere iz različitih oblasti djelovanja – arhitekture, produkt dizajna i mode. Žiri će odabrati 10 finalista, od kojih će dvoje imati jedinstvenu priliku raditi sa svjetskim poznatim dizajnerima. Radovi finalista će biti prezentovani na Sedmici dizajna u Milanu 2013. godine, te će s prototipima biti predstavljeni medijima i dostupni javnosti u Lexus izložbenim salonima.

Kako je tema natječaja ‘motion’ (pokret), koncept koji je direktno povezan sa svakodnevnim životom ljudi, predstavljamo filozofiju dizajna Lexusa.

Naime, osim što su pogoni Toyote poznati po naprednoj tehnologiji, inovativnim procesima i visoko kvalitetnim rezultatima, proizvodi se odlikuju vrhunskim ručnim radom – pokretima ruku vrhunskih majstora.

Sve je počelo prije nekoliko godina uvođenjem 10 Takumi majstora u Tahara pogon, gdje se izrađuje i Lexus. Takumi, drevna japanska riječ za “artisan”, visoko je uvažena tehnika širom autoindustrije. Zadatak Takumi majstora je da se lično pobrinu da su automobili proizvedeni u skladu sa standardima, bez presedana.

Svaki od 10 Takumija primijenjuje svoje vještine u određenom području, a posebno u ove 3  discipline: zvuk motora, boja automobila i dinamika motora. Filozofija Toyotinih vozila je da vrhunska tehnologija ne bi značila ništa bez presudnog upotpunjenja finesama, koju stvaraju pokreti vrhunskih majstora.

Tako Takumi koji se brine za zvuk motora bira uzorke motora i provjerava uslove svakog dijela, do nivoa mikrona, kako bi osigurao da je zvuk koji proizvod upravo onaj koji je predviđen za taj model. Također, lično pali svaki sklopljeni motor i sluša unutrašnji rad pomoću stetoskopa, kako bi uočio eventualne varijacije u zvuku.

Takumi majstor, specijalizovan za primjenu boje, pregledava vanjsku izradu vozila u posebno osvjetljenoj prostoriji. S posebno podešenim osvjetljenjima, nanesenu boju poredi s teoretskim idealima (CAD), harmonizujući te dvije slike. Rezultat je savršeno glatka površina.

Majstoru koji je zadužen za treću discipline – dinamiku vozila, zavide svi. On lično testira sve predproizvodne i proizvodne Lexus modele, protutipove i konkurentske automobile. Neprestano anailizira testirano i donosi bezbroj ideja za poboljšanje. Time osigurava optimum u područjima vožnje, upravljanja i zvuka.

Cijela koncepcija se zasniva na tradicionalnoj japanskoj gostoljubivosti, poznatoj kao Omotenashi – predvidjeti potrebu gosta i pružiti mu ugodnu uslugu koju ni ne očekuje.

I to finesama. Otuda i slavna L-finesa, čija bi najjednostavnija definicija glasila ovako: kreiranje dizajna i korištenje tehnologije, uz primjenu finesa. Naravno, Lexus filozifija podrazumijeva daleko više, ali je ključna riječ finesa. To se, u prvom redu, odnosi na Lexusovu neizbježnu luksuznost. I dok je filozofija duboko ukorijenjena u principima japanske gostoljubivosti i estetike, ona predstavlja i dinamičan, razvojni koncept.

Dakle, mladi dizajneri trebaju imati na umu da Lexusova modelska godina 2013. obećava nove nivoe kvalitete s uzbudljivom kombinacijom modernog i uglađenog dizajna, naprednih tehnoloških rješenja i naravno, tradicionalnih finesa.

Radovi se mogu slati do 31. decembra, 2012. godine.

Kategorije: Vijesti