Na BH tržištu predstavljen novi ŠKODA KAMIQ

Na BH tržištu predstavljen novi ŠKODA KAMIQ

Novi kopmpaktni crossover ŠKODA Kamiq predstavljen je BH tržištu u ugodnoj atmosferi Tarčin Forest Resort & Spa MGallery. Imali smo priliku da se upoznamo s najnovijim, trećim članom Škodine SUV porodice koji ujedno predstavlja najmanji i najpovoljniji Škodin SUV s početnom cijenom od 29.815 KM, koja uključuje aktiv paket opreme i osnovni benzinski motor od 95 KS.

Ono što odlikuje najnovijeg člana popularnog segmenta urbanih crossovera su atraktivan dizajn koji ga ističe iz mase „dosadnih“ crossovera, za ovu klasu natprosječna prostranost i pored kompaktnih dimenzija, veća udaljenost od tla koja je naspram modela Scala veća za 39 mm, te jednostavna ali pametna rješenja koja se protežu kroz cijelo vozilo i u potpunosti opravdavaju Škodin slogan „Simply clever“, kao što su pretinac za kišobran u prednjim vratima, strugač leda i mjerač profila gume s unutrašnje strane poklopca goriva, opcionalna automatska zaštita rubova vrata, korisna kod uskih parking mjesta itd.

Samo značenje imena Kamiq upučuje na karakter samog vozila. Riječ potječe iz jezika Inuita, indigenog naroda koji naseljava područje sjeverne Kanade i Grenlanda i u prevodu znači „nešto što se savršeno uklapa u svakoj situaciji.” Naziv modela također počinje sa „K” a završava sa “Q”, nastavljajući tako homogenu nomenklaturu Škodinih SUV modela Karoq i Kodiaq.

Ono što model Kamiq razlikuje od većih Škodinih SUV modela, Karoq i Kodiaq, su markantan dizajn svjetala, gdje se posebno ističu prednja svjetla, kod kojih se dnevna LED svjetla nalaze iznad glavnih svjetala, stvarajući tako jedinstvenu prednju masku. U opcionalnoj punoj LED izvedbi svjetala, po prvi put u Škodi, dolaze i prednji i stražnji dinamični pokazivačima smjera.

Dužinom od 4.241 mm je također znatno kraći od ostalih Škodinih SUV modela, te zajedno s kompaktnim dimenzijama i povišenom pozicijom sjedenja predstavlja idealno vozilo za gradske gužve, nudeći u isto vrijeme za ovu klasu vozila natprosječnu prostranost unutar putničke kabine, te solidnih 400 l, kod preklopljenih stražnjih sjedišta i do 1.395 l zapremine prtljažnika.

U unutrašnjosti ne manjka ni pretinaca, te Škoda obećava dodatnih 26 l u vidu različitih pretinaca i prostora za odlaganje stvari. Unutrašnjost iznenađuje i s kvalitetnim materijalima. Tako su na kokpitu i prednjim vratima korišteni „soft touch“ materijali, što je postala prava rijetkost u ovoj klasi vozila.

Serijski paket opreme Active je također bogat, te između ostalog uključuje prednja i stražnja svjetla u LED izvedbi, automatska dnevna svjetla, limitator brzine, sistem za držanje vozila u voznoj traci, front assist s automatskim kočenjem u gradu, prediktivna protekcija pješaka, te automatsko kočenje u cilju izbjegavanja kolizije. Kao opcija se mogu dobiti različiti ukrasni elementi, kontrastne niti sjedišta, dinamik paket, ambijentalno osvjetljenje, virtualni kokpit, grijan volan i sjedišta, adaptivni ovjes, adaptivni tempomat, prošireni sigurnosni sistemi itd.

Novi Kamiq se može dobiti u tri nivoa opreme: Active Ambition i Style. Paleta motora se sastoji od tri TSI benzinska motora, zapremine od 1.0 i 1.5 l, te 1.6 TDI dizelski motor koji se nude u rasponu snage od 95 do 150 ks. Po prvi put se jedan Škoda model nudi fabrički s 1.0 G-TEC motorom na plin koji proizvodi 90 KS.

Motori mogu biti upareni s ručnim mjenjačem od 5 ili 6 stupnjeva, u zavisnosti od motora ili automatskim DSG mjenjačem sa 7 stupnjeva, te svi motori ispunjavaju najstrožiji Euro 6d-TEMP emisioni standard.

S obzirom da se Kamiq nalazi MQB-A0 platformi Volkswagen grupacije, standardno dolazi s obiljem aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema, uključujući do 9 zračnih jastuka, te velikim brojem serijskih i opcionalnih sigurnosnih sistema koji sprečavaju koliziju vozila.

Infotainment sistem potječe iz treće generacije Volkswagenovog modularnog Infotainment matriksa, te se nudi u tri izvedbe Swing, Bolero i Amundsen, čija veličina ekrana varira od 6.5 do 9.2 inča, te mogu biti kombinovana sa Škoda Sound sistemom koji nudi 10 zvučnika i odličan zvuk. Opcionalno se uz Amundsen sistem može dobiti i virtualni kokpit.

Novi Kamiq posjeduje i utor za SIM karticu koja podržava 4G standard, te je time uvijek online. S tom funkcijom možete skidati i aplikacije sa posebne trgovine direktno na sistem vozila, te također možete imati i WiFI hotspot unutar vozila. Kamiq se može dobiti i s govornim komandama koje razumiju prirodan govor i dijalekte, te sa sistemom za bežično punjenje telefona.

Škoda smatra da će upravo Kamiq postati jedan od njihovih najprodavanijih modela. Kamiq posjeduje sve potrebne osobine da to i postigne, zbog čega u njegov uspjeh ne sumnjamo.

Kategorije: Vijesti