Norman Dewis najstariji Jaguarov testni vozač ima 94 godine

Norman Dewis - Jaguar01

Norman Dewis najstariji Jaguarov testni vozač ima 94 godine

Norman Dewis je najstariji živući Jaguarov testni vozač i jedina živa veza sa „zlatnim“ danima britanskog autosporta u godinama nakon II Svjetskog rata.

Tokom 33-godišnje karijere testnog vozača Jaguara, Norman Dewis je radio na razvoju mnogoborjnih automobila. Radio je narazvoju trkaći automobila, višestrukih pobjednika Le Mans-a Jaguara C-type and D-type, sportskih XK 140 i 150, klasičnih 2.4/3.4 i Mk II, modelima Mk VII i Mk VIIM, legendarnom E-type, prototipu XJ13 i svjetski priznatim XJ,  XJ-S i XJ40 modelima.

Dewis je na trci Mille Miglia 1952, djelio sjedište sa Sir Sterling Moss-om, a 1953. godine postigao brzinski rekord za produkcioni automobil (Jaguar XK 120) od 172,412 mph (276,5 km/h) na zatvorenoj dionici ceste Jabbeke u Belgiji. Također, učestvovao je u dramatičnoj trci 24h Le Mans-a 1955. godine, gdje je na pravcu Mulsanne pretekao Karl-a Kling-a u Mercedesu, pri brzini od 308 km/h.

Norman Dewis - Jaguar02

Njegov rad i znanje bili su izuzetno cijenjeni, sa je prilikom testiranja trkaćih automobila, tadašnji as Mike Hawthorn zapitao: „Zašto sam ovdje? Ako je Norman zadovoljan i ja sam zadovoljan.“

Iako 94-godišnjak, Norman Dewis još uvijek vozi, a koliko je brz imali su priliku vidjeti posjetioci Goodwod-a 2014. godine, kao i na proslavi 60- godišnjice Jaguara, gdje je vozio pobjednički D-type.

Za svoj rad i dostignuća, Norman Dewis se našao na novogodišnjoj Listi Časti Njenog Visočanstva (Her Majesty’s New Year Honours List) i nagrađen je nagradom Reda Britanske Imperije OBE (award of an Order of the British Empire).

Norman Dewis - Jaguar03

Kategorije: Vijesti