Novi Alpine A110 najljepši automobil u 2017.

Novi Alpine A110 najljepši automobil u 2017.

U izboru 33. Međunarodnog automobilskog festivala u Francuskoj novi Alpine 110 proglašen je za Najljepši Automobil u 2017. godini. Glasači su prepoznali atraktivni dizajn koji u sebi nosi duh originalnog modela A110 Berlinette.

Javno online glasanje u izboru Međunarodnog automobilskog festivala ubjedljivo je donijelo titulu ‘’Najljepši automobil’’ u 2017. godini novom i istovremeno reinkarniranom modelu Alpine A110. Novi Alpine predstavljen je prije nepunu godinu na sajmu automobila u Ženevi  s namjerom oživljavanja duha legendarnog modela Alpine A110 Berlinette s jednakim žarom malog i agilnog sportskog coupea s jedinim ciljem – užitak u vožnji!

Ova nagrada je također dobrodošla inspirativnom i neumornom timu ljudi u Renaultu, koji su uložili sav kreativni potencijal kako bi ponovo vratili na cestu ovu ikonu francuskog branda.

”Oživljavanje takvog sportskog automobila kao što je Alpine A110 uz našu stručnost i importovanje moderne tehnologije na krilima ogromnog naslijeđa koje donosi ovaj model bio je ogroman izazov”, izjavio je izvršni direktor Carlos Ghosn. “Vrlo smo ponosni na činjenicu koliko strasti generiše novi A110, ne samo u našoj tvornici Dieppe u Normandiji gdje se proizvodi, već u cijeloj Renault Grupi. Ova nagrada je ogroman poticaj za sve one koji su u posljednjih pet godina uložili toliko energije da ovaj simbol izvrsnosti i francuske elegancije vrati u život”, zaključio je Ghosn.

Novi A110 elegantan je i ujedno lagan sportski coupe s dva sjedišta,  koji vjerodostojno obilježava renesansu koju je ovaj model doživio u prošlosti. U skladu s Renaultovom filozofijom, novi Alpine stavlja naglasak na agilnost i užitak u vožnji, bez ugrožavanja svakodnevne udobnosti.

Dizajniran je i izrađen u Francuskoj, ima laganu aluminijsku konstrukciju i sofisticirani ovjes ”pushroad” koncepcije koja je karakteristična za bolide Formule 1, u kojoj Renault duže od 40 godina čini jednog od ključnih konstruktora i dobavljavljača motora. A110 pokreće 1,8-litreni, centralno postavljeni četverocilindarski motor s turbo punjenjem od 252 KS.

Ovo nije prva nagrada za novi Alpine. Potvrda duhovnosti i autentičnosti za novi Alpine 110 stigla je i krajem prošle godine kada je ovaj sportski dvosjed nagrađen titulom ”Najbolji sportski automobil godine” u režiji izbora Trophées Argus 2018.

Kategorije: Vijesti