Novi Audi Q3 osvojio 5 zvjezdica za sigurnost

Dynamic photo Colour: Turbo blue

Novi Audi Q3 osvojio 5 zvjezdica za sigurnost

Novi Audi Q3 nudi odličnu sigurnost za putnike i pješake. Kompaktni porodični SUV osvojio je najbolju ocjenu od pet zvjezdica na Euro NCAP testu koji je jedan od najvažnijih testova sigurnosti automobila u Evropi.

Da bi dobio najvišu ocjenu od pet zvjezdica, automobil mora dobiti dobru ocjenu u svim ključnim kriterijima Euro NCAP-a. Novi Audi Q3 to je uspio sa najrazličitijim uslovima – u kategoriji zaštite odraslih putnika, sigurnost djece, u zaštiti pješaka i sistemima za pomoć vozačima. Aktivno podržani sigurnosni sistemi – koji uključuju automatsko kočenje u nuždi za gradski saobraćaj i autoceste – uključeni su u ukupnu ocjenu NCAP-a sa 40% ponderisanja za odraslog putnika, 20% za pješake i 20% za sigurnosne sisteme pomoć.

Novi Audi Q3 ima ove tehnologije. Sigurnosni sistem Audi pre sense basic i Audi pre sense front su standardna oprema. Drugi pomenuti sistem vozaču daje vizuelno, zvučno i haptično upozorenje kada je kritična situacija koja uključuje pješake, bicikliste i druga vozila otkriva putem radara. Po potrebi čak pokreće kočenje u nuždi. Kao standardna oprema uključen je i Audi side assist, koji upozorava na opasnosti pri promjeni vozne trake.

Sistem pomoći Audi Active Lane također je dio standardne opreme. Ovaj sistem spriječava vozilo da nenamjerno napusti svoju traku. Opcionalni paket pomoći obuhvata prilagodljivi tempomat za krstarenje cestom sa funkcijom prepoznavanja saobraćajnih znakova. Ovaj sistem prepoznaje saobraćajne znakove putem kamere. Kao dodatni sistemi pomoći tu su i sistem parkiranja plus, sistem pomoći za duga svjetla i pomoć u slučaju nužde.

Novi Audi Q3 također nudi vrhunsku sigurnost kada je u pitanju zaštita putnika. Komponente od čelika visoke čvrstoće čine kičmu putničke ćelije. Koriste se prvenstveno pri prijelazu iz uzdužnih dijelova u pregradu, u centralnom tunelu, pragovima, A i B-stubovima, krovnom okviru i zadnjim uzdužnim članovima. Komponente od visoko čvrstog čelika, imaju malu težinu i čine 26% težine karoserije. Njihova kombinacija postavlja temelj za visoku sigurnost i krutost pri sudaru.

Evropski program ocjenjivanja novih automobila (Euro NCAP) podržava konzorcij evropskih ministarstava saobraćaja, automobilskih klubova, udruženja osiguranja i istraživačkih instituta. Uključeno je 12 institucija iz osam evropskih zemalja. Gotovo sva nova vozila testirana su i ocijenjena na pasivnoj i aktivnoj sigurnosti u Euro NCAP-u. Zahtjevi programa za testom znatno premašuju primjenjive standarde koji se zahtijevaju prema evropskom zakonodavstvu.

Kategorije: Vijesti