Novi VW Phaeton

Volkswagen Phaeton 2015

Volkswagen Phaeton na tržištu je već 10 godina, a za proteklo vrijeme nije opravdao sva očekivanja čelnika iz Wolfsburga. Zbog loših prodajnih rezultata u SAD-u Volkswagen je 2006. godine ovaj model potpuno povukao sa tog tržišta. Međutim Phaeton je ostvario povećanje prodaje za čak 50% na kineskom tržištu u zadnjih nekoliko godina.

Njemački magazin Auto Motor und Sport tvrdi da nasljednik aktuelnog Phaetona dolazi 2015. godine. On bi trebao dijeliti platformu MLP sa Audi A8 modelm. U novom Phaetonu očekuju se manji i efikasniji motori, sa novim tehnologijama kao što je deaktivacija cilindera, a tu će biti i hybridna izvedba. Ali još uvijek se radi o špekulacijama, bez jasnih potvrda iz Wolfsburga.

Njemački proizvođač planira se vratiti na tržište SAD-a sa novim modelom Phaetona, a kakav će uspijeh imati, ostaje da se vidi. Aktuelni model dugo se nalazi na tržištu, čak od 2002. godine. Ponuda motora je dosta siromašna, tek dva benzinska od koji je jedan 6.0-litarski W12 i dva dizelska motora. Snaga motora je u rasponu od 221 do 444 KS.

Kategorije: Vijesti