Kraj neograničenoj brzini

Vijesti

Kraj neograničenoj brzini u Nemačkoj

Njemačka je među ljubiteljima brzine omiljeno mjesto, a može se reći i raj jer na određenim dionicama nema apsolutno ograničenja brzine. Ipak, to bi uskoro moglo da se promjeni budući da se nekoliko političkih partija zalaže za ograničenje maksimalne brzine na autoputu.

Ovo nije ništa novo budući da se Njemačka Partija Zelenih već dugo godina zalaže za to, a sada im se pridružila i SPD partija koju predvodi Sigmar Gabriel i koji se zajedno zalažu za to da se brzina kretanja na autoputu ograniči na 120 km/h. Gabriel navodi da statistički podaci pokazuju da se daleko manji broj saobraćajnih nesreća dešava na dionicama na kojima je maksimalna brzina ograničena i smatra da bi ograničenje brzine kretanja uštedelo veliki broj života.

Sa druge strane podaci najvećeg Njemačkog i evropskog auto kluba ADAC, pokazuju da se samo 11% nesreća u Njemačkoj desilo na autoputu u toku prošle godine, te da se 60% saobraćajnih nezgoda sa smrtnih ishodom zabilježi na ostalim putevima. U prošlim pokušajima uvođenja maksimalne dozvoljene brzine najveći protivnici bili su porizvođači kao što su Prosche, BMW, Mercedes i Volkswagen.

Kategorije: Vijesti