Porsche Driver Experience u najnovijoj Panameri

Porsche Driver Experience - Panamera

Porsche Driver Experience u najnovijoj Panameri

Porsche se oslanja na inovativan i intuitivan koncept upravljanja u novoj Panameri: Porsche Driver Experience stavlja vozača u centar i stvara pravi balans analognih i digitalnih elemenata. Sportski automobil među luksuznim limuzinama karakteriše posebno kvalitetan i izuzetno sportski ambijent unutrašnjosti. 

Sa novom generacijom modela, koja će biti predstavljena javnosti 24. novembra 2023., Porsche Panamera će dobiti koncept rada Porsche Driver Experience koji je usmjeren na vozača i predstavljen u Taycanu. Nudi potpuno digitalni ekran, raznovrsne mogućnosti prilagođavanja i intuitivno upravljanje. Ključna karakteristika koncepta je grupisanje komandi relevantnih za vožnju u neposrednoj blizini volana. Sve osnovne funkcije su stoga brzo i intuitivno na direktnom pristupu vozaču. Ovo pojednostavljuje rukovanje novom Panamerom u svim situacijama vožnje, a posebno pri dinamičnoj vožnji.

Fokus na osovinu vozača ogleda se u brojnim detaljima. Porsche postavlja prekidač za prebacivanje kroz opcije na instrument tabli i rotirajući prekidač za biranje programa vožnje direktno na volan. Ručica mjenjača je odmah pored. Ova odluka stvara prostor na središnjoj konzoli za elegantnu kontrolnu ploču klime koja kombinuje dodirne površine i fizičke prekidače kako bi stvorila rješenje koje je jednako intuitivno koliko i elegantno. U središnjoj konzoli se koriste novi, električno podesivi otvori za ventilaciju i to potpuno bez letvica. Pritiskom na tipku možete prebacivati između više unaprijed konfiguriranih i personaliziranih načina klimatizacije. Pretinac za odlaganje na središnjoj konzoli također nudi više prostora nego prije.

Porsche Driver Experience - Panamera

Digitalna, samostojeća instrument tabla naglašava osovinu vozača. Radi se o samostojećem ekranu od 12,6 inča u zakrivljenom i slobodnostojećem dizajnu. Porsche jasno dijeli prikazane informacije o vožnji u tri područja, koja se mogu različito konfigurirati ovisno o opremi i odabranom pogledu. Dodatnim, opcionim head-up display-om se može upravljati direktno sa sportskog upravljača.

Jasan dizajn i luksuzni materijali stvaraju kvalitetan i sportski ambijent u unutrašnjosti nove Panamere. Inovativni koncept dekoracije impresionira svojom formalnom konzistentnošću i proteže se od središnje konzole do kontrolne ploče i do vrata nove Panamere. Zajedno sa središnjom konzolom koja se strmo uzdiže, to je jedna od tipičnih karakteristika kokpita Panamera. Porsche po prvi put implementira kontinuirano ambijentalno osvjetljenje duž cijelog panela, čime se naglašava širina vozila. Sjedenje u svim modelima Panamera sada je još udobnije: Razlog tome su poboljšani pjenasti materijali sjedišta, koji povećavaju udobnost uz bolju elastičnost. Executive modeli Panamere takođe imaju novo oblikovani sistem zadnjih sjedišta koji nudi optimiziran položaj sjedenja. To znači da putnici pozadi mogu izaći još opušteniji nakon dugih putovanja.

Kada su u pitanju boje i opcije materijala u novoj Panameri, Porsche se fokusira na posebno elegantne materijale i širok izbor dvobojnih dizajna. Odgovarajući dekor i opcije akcenta dodatno oplemenjuju ambijent. Neki od njih su dio Porsche Exclusive Manufaktur asortimana. Porsche po prvi put nudi i opremu bez kože u Panameri, koja kombinuje posebno sportske materijale kao što su Race-Tex i Pepita Textil.

Kategorije: Vijesti