Razvoj novih motora

Volvo započeo proizvodnju nove porodice motora

Volvo zapoceo proizvodnju nove porodice motora

Volvo započinje sa proizvodnjom prvih primjeraka nove porodice visokoefikasnih četverocilindarskih motora. Razvoj i proizvodnja djelo je bogatog iskustva švedske kompanije, a ovaj potez predstavlja vitalni dio Volvo strategije za nezavisnost.

Strategija četverocilindarskih benzinskih i dizelskih motora, odnosno elektrifikacija su put koji je Volvo izabrao za svoju budućnost. Sa potpunom kontrolom razvoja i proizvodnje motora i pogona, te smanjenjem broja pogonskih varijanti, rezultat je povećana fleksibilnost i veća mogućnost uticaja na kvalitetu.

„Ovo je velika prekretnica u istoriji Volvo automobila. Sa našom novom porodicom motora, fokusiramo se na dvije vitalne kvalitete – užitak u vožnji i efikasnost“ – izjavio je Derek Crabb, potpredsjednik odjela za razvoj pogonske tehnike.


Moderna tvornica sa efikasnim procesom sklapanja

U Volvo tvornici motora Skövde, pripreme za proizvodnju nove VEA (Volvo Engine Architecture) generacije motora trajale su oko dvije godine. Jedna od zanimljivosti jeste potpuno nova jedinstvena proizvodna linija, na kojoj se sklapaju sve izvedbe motora, što proizvodnju čini izuzetno efikasnom.


Milijarde investirane u novu porodicu motora

Razvoj i investiranje u novu porodicu motora su dio opsežnomgplana rasta Volvo kompanije. Oko dvije milijarde švedskih kruna investirano je u samu tvornicu. To osigurava operativnost i veliki broj radnih mjesta za duži period. To je ujedno najvažnija investicija u istoriji ovog pogona.

Volvo zapoceo proizvodnju nove porodice motora 2


Razvijeni u Volvu

Novu VEA generaciju četverocilindarskih motora, razvio je tim švedskih inženjera. Novi, manji motori su maksimalno optimizirani i nude performanse aktuelnih šestocilindarskih motora, uz potrošnju manju od one kod aktuelnih četverocilindarskih motora.

„Tokom razvoja VEA motora, početna tačka bili su naši kupci i ono što želimo postići na polju potrošnje goriva, ali bez uticaja na užitak vožnje, a sve to po atraktivnoj cijeni. Istovremeno, dobili smo čvrstu osnovu za razvoj buduće tehnologije, koja će rezultirati novim dostignućima.“ – kaže Derek Crabb.


Lansiranje ove jeseni

VEA porodica motora sastoji se od četverocilindarskih benzinaca i dizelaša. Zajedno sa elektropogonom, VEA motori mijenjaju osam aktuelnih motora na tri različite platforme. Novi će motori postepeno biti predstavljeni od 2013. do 2015. godine. Gotovo 20.000 jedinica bit će proizvedeno u 2013. godini, a do kraja godine produkcija će podrazumijevati 2.000 jedinica sedmično. Prve varijante bit će ugrađene u modele S60, V60, XC60, V70, XC70 i S80 u jesen 2013. godine.

 

Kategorije: Vijesti