Automatsko kočenje

Milion Volvo vozila sa sistemom automatskog kočenja

Milion Volvo vozila sa sistemom automatskog kocenja-2

Volvo je nedavno isporučio milioniti automobil opremljen inovativnim sistemom automatskog kočenja, što je još jedna potvrda globalnog vodstva švedske kompanije na polju automobilske sigurnosti.

Volvo tehnologija automatskog kočenja uključuje nekoliko svjetskih inovacija: standardni City Safety koji radi pri brzinama do 50 km/h, Collision Warning sistem upozorenja na udarac sa funkcijom automatskog kočenja, te sistem detekcije pješaka i biciklista sa funkcijom automatskog kočenja.

„Nekoliko sigurnosnih istraživanja dokazalo je da naša inovativna tehnologija automatskog kočenja može smanjiti rizik od naleta na stražnji dio vozila za preko 20 posto. Milion Volvo vozila sa sistemom automatskog kočenja na cestama, vode nas bliže našem dugoročnom cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu“ – izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik Volvo Car grupacije.


Dokumentovana efikasnost automatskog kočenja

  • Efikasnost Volvo pristupa sigurnosti je nekoliko puta potvrđena:
  • Efikasnost inovativnog City Safety sistema, koji nudi automatsko kočenje pri manjim brzinama kretanja je dokumentovana u 2011 IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) izvještaju, koji je potvrdio značajno smanjenje odštetnih zahtjeva.
  • Slična studija švedske osiguravajuće kuće Volvia iz 2012. godine, pokazala je da Volvo modeli opremljeni City Safety sistemom za 23 posto manje učestvuju u naletima na stražnji dio vozila sprijeda u odnosu na vozila koja taj sistem ne posjeduju.
  • Istraživanje švedske osiguravajuće kompanije Folksam, dokazalo je da City Safety smanjuje povrede ljudi u vozilima na koje neko Volvo vozilo naleti straga za čitavih 64 posto. U situacijama kada je City Safety bio aktiviran, ali udarac nije potpuno izbjegnut, zabilježeno je smanjenje povreda za 40 posto.
  • EuroFOT istraživački projekt iz 2012. godine, zaključuje da automobili sa adaptivnim tempomatom i upozorenjem na udarac, smanjuju rizik od naleta na vozilo sprijeda na autoputu za cijelih 42 posto.

Milion Volvo vozila sa sistemom automatskog kocenja


Više podrške za vozače

Budući Volvo modeli će donijeti dodatna poboljšanja postojećih sigurnosnih sistema, kao i neke nove solucije. Fokus trenutnih istraživanja tehnologije automatskog kočenja je na efikasnijem funkcionisanju tokom noćne vožnje. Nadolazeće solucije će omogućiti nadgledanje više objekata i solucija.

„Sa pametnom interakcijom i novim naprednim rješenjima, nastavit ćemo sa radom na sprječavanju udesa. Pored toga, u našim posljednjim modelima smo mogućnost srednje teških i ozbiljnih povreda smanjili za dvije trećine u odnosu na prethodne modele. Ali i dalje radimo na stvaranju novih rješenja koja će taj postotak dodatno smanjiti“ – zaključuje Broberg.


Pregled tehnologije automatskog kočenja

Kako postojeća Volvo tehnologija automatskog kočenja funkcioniše:

  • Sa standardnim City Safety sistemom, automobil automatski aktivira kočnice, ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme kada vozilo ispred naglo uspori ili se zaustavi. Sistem je aktivan do brzine od 50 km/h.
  • Detekcija pješaka i biciklista sa funkcijom automatskog kočenja je inovativna tehnološka solucija. U stanju je otkriti pješake i bicikliste, koji se nalaze ispred vozila i upozoriti vozača, te ukoliko isti ne reaguje na vrijeme, automatski aktivirati kočnice.
  • Sistem upozorenja na udarac sa funkcijom automatskog kočenja, aktivan pri svim brzinama, može pomoći u izbjegavanju udarca ukoliko je razlika u brzini kretanja vozila 35 km/h ili manje. Ukoliko je ta razlika veća, udarac se neće moći potpuno izbjeći, ali će njegova jačina biti značajno smanjena. Kočnice se aktiviraju automatski, ako vozač ne reaguje na upozorenja koje sistem daje, a ukoliko je nalet na vozilo ispred neizjbežan.
Kategorije: Vijesti