Stari duhovi opet oživljeni – VW Golf R400 ipak stiže!

Stari duhovi opet oživljeni – VW Golf R400 ipak stiže!

Volkswagen je 2015. godine gotovo bio na korak od predstavljanja Golf R400 modela. To je trebao biti najsnažniji Golf u historiji sa 400 KS. Zbog smanjenja troškova od ovog projekta se odustalo, ali čini se da će ovaj model ipak ući u serijsku proizvodnju.

Jurgen Stackmann, šef prodaje i marketinga za Volkswagen, izjavio je za britanski Auto Express: “Uloga R-a je u tome da može ići iza racionalnog, ali niko ne treba automobil sa 400 KS. Ima li za njega prostora na tržištu? Mislim da ima. I zato je R uspješan i tražen mode”, naglasio je Stackmann.

Podsjećanja radi Golf R400 model trebao bi pokretati 2.0 litreni TSI motor sa 400 KS i 4MOTION pogon na sve točkove.

Golf R400 trebao bi imati manju težinu od aktuelnog Golfa R sa 310 KS, te puno bolje vozne karakteristike. Uz automatski DSG mjenjač sa sedam stepeni prijenosa moguće je da će R400 biti opremljeni sa malim hibridom koji je dio 48-voltnog sistema.

Za smanjenje težine automobila trebali bi se koristiti kompozitni materijali, vizuelnu razliku u odnosu na standardni R model pravili bi veliki odbojnici agresivnog izgleda. Mogući dolazak Golf R400 modela vjerovatno će biti sa dolaskom nove osme generacije Golfa koja se očekuje 2019. godine.

Kategorije: Vijesti