Na startnoj liniji: Mercedesov sportski kompakni model

Na startnoj liniji: Mercedesov sportski kompakni model

Novom A-klasom Mercedes-Benz otvara potpuno novo poglavlje u segmentu kompaktnih automobila: naglašeno emotivnog dizajna, sa snažnim motorima u rasponu od 80 kW (109 KS) do 155 kW (211 KS) te iznimno učinkovita, s emisijama ugljikovog dioksida od samo 98 g CO2/km i s najboljim koeficijentom otpora zraka u klasi od 0,27.

Istovremeno, novom A-klasom još jednom je potvrđeno da sigurnost u Mercedes-Benzu nije pitanje cijene – u serijsku opremu je uključen i COLLISION PREVENTION ASSIST, radarski sistem za izbjegavanje sudara. Cijene kreću od 38.999,- KM do registracije za A 180 BlueEFFICIENCY. Nova A-klasa se već može naručiti u svim ovlaštenim Mercedes-Benz prodajnim centrima u Bosni i Hercegovini.

Sa klima uređajem, Audio 20 CD sistemom, električnim podizačima prozora sprijeda i straga, asistentom za svjetla i multifunkcijskim upravljačem s 12 tipki, A-klasa je potpuno opremljena već u osnovnoj izvedbi. Onaj kome to nije dovoljno, A-klasu može potpuno prilagoditi svojim individualnim željama i ukusu, uz Urban, Style i AMG Sport linije opreme, tri paketa opreme (Night, Exclusive i AMG Exclusive), te ostale dostupne opcije. Dostupna dodatna oprema je velikim dijelom preuzeta iz viših klasa, a između ostalog, uključuje Intelligent Light – sistem inteligentnih svjetala, električno podesiva prednja sjedišta s memorijom i prednju konzolu obloženu ARTICO umjetnom kožom (dio paketa Exclusive). Sve tri linije opreme sadrže sportska prednja sjedišta s integrisanim naslonima za glavu i ukrasnim, kontrastnim prošivima, a mogu se kombinovati sa svim raspoloživim motora. Kao dodatna oprema dostupni su i brojni sportski detalji koji će se nedvojbeno svidjeti mlađim kupcima, poput designo sigurnosnih pojaseva u crvenoj boji ili srebrene instrument table sa crvenim pokazivačima (dio Urban i AMG Sport linija, te paketa Exclusive i AMG Exclusive).

Širok izbor benzinskih i dizelskih motora ispunit će svaki zahtjev za snagom, a uz to doseže nove granice kad je riječ o učinkovitosti i zaštiti okoliša: A 180 CDI BlueEFFICIENCY CDI tako je prvi model Mercedes-Benza s emisijom od samo 98 g CO2 po kilometru. A-klasa dolazi sa serijskom ECO start/stop funkcijom, a dostupni motori mogu se kombinovati sa novim šestostepenim manuelnim mjenjačem ili 7G-DCT automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom, koji uspješno spaja udobnost i sportski doživljaj vožnje.

Model A 250 Sport serijski dolazi sa AMG Sport linijom opreme. Kod ovog modela sličnost s konceptnom A-klasom vrlo je izražena – posebno s obzirom na novu dijamant rešetku hladnjaka. Ova markantna maska hladnjaka sačinjena je od malih reljefastih elemenata u obliku dijamanata. A 250 Sport dolazi sa ekskluzivnim AMG 18-inčnim felgama od lakog metala u izvedbi sa pet krakova lakiranim u crnu boju visokog sjaja, i gumama dimenzija 235/40 R18, tecrvenim kočionim klještima. Navedeni detalji nagovještavaju dinamičke vozne karakteristike ovog modela, koje su, između ostalog, omogućene prednjom osovinom koju je razvio AMG i odgovarajućim ovjesom.

Sa posebno konfigurisanim karakteristikama motora i mjenjača, A 250 Sport pruža izvanredno vozno iskustvo, koje još dodatno pojačava emocionalni zvuk modificiranog izduvnog sistema.

Najviši sigurnosni standardi u kompaknoj klasi

A-klasa serijski je opremljena radarskim sistemom za izbjegavanje sudara sa adaptivnim Brake Assist sistemom koji smanjuje opasnost od udara u stražnji kraj vozila. COLLISION PREVENTION ASSIST sistem vozaču daje zvučna i vizualna upozorenja i može pripremiti Brake Assist kočioni sistem za najbolju moguću reakciju. Ovaj se proces pokreće čim vozač odlučnije pritisne pedalu kočnice. U serijskoj opremi nove A-klase je i ATTENTION ASSIST, sistem za praćenje koncentracije vozača. PRE-SAFE®, sistem preventivne zaštite putnika, po prvi je put dostupan u A-klasi, a tu je DISTRONIC PLUS adaptivni sistem za nadzor brzine.

Putnike u novoj A-klasi štiti čak do devet zračnih jastuka. Serijsku opremu čine zračni jastuci za vozača i suvozača, zračni jastuk za koljena vozača, veliki zračni jastuci za zaštitu grudnog koša i kralice ugrađeni u sjedišta, te zračne zavjese. Bočni zračni jastuci za stražnju klupu dostupni su uz doplatu.

Pregled cijena:

Kategorije: Vijesti